αυξήσεις σοκ

Οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες έχουν πενταπλασιαστεί σε διάστημα 50 ετών, το κόστος στην παγκόσμια οικονομία έχει επταπλασιαστεί, αλλά οι έγκαιρες προειδοποιήσεις σώζουν ζωές.

Οι φτωχές χώρες επηρεάζονται δυσανάλογα 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης που δημοσιοποίησαν χθες η ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR), υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν προκαλέσει άνοδο φυσικών καταστροφών τα τελευταία 50 χρόνια που επηρεάζουν δυσανάλογα τις φτωχότερες χώρες

Σύμφωνα με τον Άτλαντα θνησιμότητας και οικονομικών απωλειών από τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα και το νερό , από το 1970 έως το 2019, αυτοί οι φυσικοί κίνδυνοι αντιπροσώπευαν το 50 % όλων των καταστροφών, το 45 % όλων των αναφερόμενων θανάτων και το 74 % όλων των αναφερόμενων οικονομικών απωλειών.

Υπήρχαν περισσότερες από 11.000 καταστροφές που αποδόθηκαν σε αυτούς τους κινδύνους παγκοσμίως, με λίγο περισσότερο από δύο εκατομμύρια θανάτους και απώλειες 3,64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και σύμφωνα με την έκθεση πάνω από το 91% των θανάτων συνέβησαν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το οικονομικό κόστος

Οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν αυξηθεί κατά επτά φορές από τη δεκαετία του 1970 έως το 2010, και διαμορφώθηκαν από 49 εκατομμύρια δολάρια σε 383 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως παγκοσμίως.

Οι καταιγίδες, η πιο διαδεδομένη αιτία ζημιών, είχαν ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες σε όλο τον κόσμο.

Τρεις από τις 10 πιο δαπανηρές καταστροφές, όλες τυφώνες που συνέβησαν το 2017, αντιπροσώπευαν το 35 % των συνολικών απωλειών οικονομικής καταστροφής σε όλο τον κόσμο από το 1970 έως το 2019.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τυφώνας Χάρβεϊ προκάλεσε ζημιά 96,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Μαρία στην Καραϊβική 69,4 δισεκατομμύρια και η Ίρμα 58,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ακρωτήριο.

Ενίσχυση έγκαιρης προειδοποίησης για τη σωτηρία

Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα. Χάρη στα βελτιωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τη διαχείριση καταστροφών, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε μεταξύ 1970 και 2019 – από 50.000 τη δεκαετία του 1970 σε λιγότερο από 20.000 τη δεκαετία του 2010.

«Οι οικονομικές απώλειες αυξάνονται καθώς αυξάνεται η έκθεση. Όμως, πίσω από τα έντονα στατιστικά, κρύβεται ένα μήνυμα ελπίδας. Τα βελτιωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων οδήγησαν σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας. Πολύ απλά, είμαστε καλύτεροι από ποτέ στο να σώζουμε ζωές », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO , Petteri Taalas.

Η ιστορία μέσα από τις στατιστικές 

Στην πρώτη δεκάδα των καταστροφών, οι ξηρασίες αποδείχθηκαν ο πιο θανατηφόρος κίνδυνος, προκαλώντας 650.000 θανάτους, ακολουθούμενες από καταιγίδες που οδήγησαν σε 577.232 θανάτους, πλημμύρες, που σκότωσαν 58.700 ζωές και ακραίες θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν 55.736 άνθρωποι.

Αποτυπώματα κλιματικής αλλαγής

«Ο αριθμός των ακραίων κλιματικών περιστατικών αυξάνεται και θα γίνει πιο συχνός και σοβαρός σε πολλά μέρη του κόσμου ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Taalas.

«Αυτό σημαίνει περισσότερους καύσωνες, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές, όπως αυτές που παρατηρήσαμε πρόσφατα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική».

Η ανάγκη για προσαρμοστικότητα

Μόνο οι μισές από τις 193 χώρες-μέλη του WMO διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων και σοβαρά κενά στα καιρικά και υδρολογικά δίκτυα παρατήρησης υπάρχουν στην Αφρική, σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής και στα νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, προειδοποιεί η έκθεση.

«Περισσότερες ζωές σώζονται χάρη στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε κίνδυνο καταστροφών αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού στις περιοχές που εκτίθενται σε κίνδυνο και της αυξανόμενης έντασης και συχνότητας των καιρικών φαινομένων.

Απαιτείται περισσότερη διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των τεράστιων αριθμών ανθρώπων που εκτοπίζονται κάθε χρόνο από πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασία », δήλωσε η Mami Mizutori, Ειδική

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ και επικεφαλής του Γραφείου για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών ( UNDRR ).

Η κα Mizutori ζήτησε μεγαλύτερη επένδυση στη συνολική διαχείριση των κινδύνων καταστροφών για να διασφαλιστεί ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα ενσωματωθεί στις εθνικές και τοπικές στρατηγικές μείωσης του κινδύνου καταστροφών.

Ο Άτλαντας ανά περιοχή από το 1970 έως το 2019

Αφρική

1.695 καταγεγραμμένες καταστροφές προκάλεσαν απώλειες 731.747 ζωών και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες.

Η ήπειρος αντιπροσωπεύει το 15 % των καιρικών φαινομένων, του κλίματος και των καταστροφών που σχετίζονται με το νερό. Το 35 τοις εκατό των σχετικών θανάτων και το ένα τοις εκατό των οικονομικών απωλειών αναφέρθηκαν παγκοσμίως.

Αν και οι καταστροφές που σχετίζονται με πλημμύρες ήταν οι πιο διαδεδομένες, στο 60 %, οι ξηρασίες οδήγησαν στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, αντιπροσωπεύοντας το 95 % όλων των ζωών που χάθηκαν στην περιοχή, με τις περισσότερες να συμβαίνουν στην Αιθιοπία, τη Μοζαμβίκη και το Σουδάν

Ασία

Καταγράφηκαν 3.454 καταστροφές, με 975.622 θανάτους και οικονομικές απώλειες 2 τρισ. δολ.

Η Ασία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο, ή το 31 % των καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό, το κλίμα και το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το ήμισυ όλων των θανάτων και το ένα τρίτο των σχετικών οικονομικών απωλειών.

Το 45 % αυτών των καταστροφών σχετίζονται με πλημμύρες και το 36 % με καταιγίδες.

Οι καταιγίδες ευθύνονται για το 72 % των ζωών που χάθηκαν, ενώ οι πλημμύρες οδήγησαν στο 57 % των οικονομικών απωλειών

Νότια Αμερική

Οι κορυφαίες 10 καταγεγραμμένες καταστροφές στην περιοχή αντιπροσώπευαν το 60 τοις εκατό από τις 34.854 ζωές που χάθηκαν και το 38 τοις εκατό των οικονομικών ζημιών που ισοδυναμούν με 39,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική & Καραϊβική

Στην περιοχή καταγράφηκαν 74.839 θάνατοι και 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικές απώλειες.

Η περιοχή αντιπροσώπευε το 18 % των καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό, το κλίμα και το νερό, το 4 % των σχετικών θανάτων και το 45 % των σχετικών οικονομικών απωλειών παγκοσμίως.

Νοτιοδυτικός Ειρηνικός

Η περιοχή κατέγραψε 1.407 καταστροφές, 65.391 θανάτους και 163,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες.

Το 45 % αυτών των καταστροφών σχετίζονται με καταιγίδες και το 39 % με πλημμύρες.

Ευρώπη

1.672 καταγεγραμμένες καταστροφές προκάλεσαν 159.438 θανάτους και 476.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές ζημιές.

Αν και το 38 % αποδόθηκε σε πλημμύρες και το 32 % σε καταιγίδες, οι ακραίες θερμοκρασίες αντιπροσώπευαν το 93 % των θανάτων, με 148.109 ζωές να χάθηκαν.

Οι ακραίοι καύσωνες του 2003 και του 2010 ήταν υπεύθυνες για το 80 % όλων των θανάτων, με 127.946 ζωές να έχουν χαθεί στα δύο αυτά γεγονότα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr