Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι αναφορικά με την επίθεση που δέχτηκε το Καπιτώλιο από έναν όχλο οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Όπως είπε ήταν ένα «κάλεσμα αφύπνισης» προς τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δημοκρατίες ότι η πολιτική σταθερότητα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η Μέι είχε μια άβολη σχέση με τον Τραμπ όταν ήταν και οι δύο στην εξουσία ταυτόχρονα. Είπε ότι το περιστατικό του 2021 μετά την ήττα του Τραμπ, στο οποίο οι υποστηρικτές του προσπάθησαν να εμποδίσουν τον επίσημα διορισμό του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, ήταν ένα παράδειγμα του πώς η πολιτική έχει υποφέρει από «πόλωση σκληρής γραμμής».

«Αυτό για το οποίο ανησυχώ στις ΗΠΑ είναι η πόλωση της πολιτικής», είπε η Μέι στη Francine Lacqua σε συνέντευξή της στο Bloomberg την Τετάρτη. «Εγώ, όπως πολλοί σε  δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο ανησύχησα βαθιά για την επίθεση του όχλου στο Καπιτώλιο και τι σήμαινε αυτό για τη δημοκρατία».

«Και νομίζω ότι κατά μία έννοια ήταν μια κλήση αφύπνισης. Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, νομίζω ότι όσοι από εμάς στη Δύση έχουμε υιοθετήσει την άποψη ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες βρίσκονται σε πλεονεκτική και ανώτερη θέση, ότι αυτός ήταν ένας αποδεκτός τρόπος να προχωρήσουμε και δεν χρειαζόταν σχεδόν να ανησυχούμε. Εφησυχασθήκαμε», είπε. «Στην πραγματικότητα, πρέπει να παλέψουμε. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες και να πείσουμε τις νεότερες γενιές στις χώρες μας για τη σημασία της δημοκρατίας».

Αν και ήταν προσεκτική στο να μην σχολιάσει εάν ο Τραμπ θα έπρεπε να λάβει το χρίσμα  του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές του επόμενου έτους, η Μέι είπε ωστόσο για την εποχή του στην εξουσία, «ήταν μια πιο απρόβλεπτη και αβέβαιη προεδρία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr