Αν και η ιδέα του έρχεται από την εποχή της ΕΣΣΔ και του πολέμου στο Αφγανιστάν, μόλις πρόσφατα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να δει με νέα οπτική ένα όχημα, το παρατσούκλι του οποίου –«Εξολοθρευτής» (Terminator)– θα μπορούσε να είναι αρκετό για να εγγυηθεί την επιτυχία του.

Πάνοπλο και θωρακισμένο

Ο «Εξολοθρευτής» είναι ένα όχημα υποστήριξης τανκ το οποίο σύμφωνα με αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, θα μπορεί να υποκαταστήσει ολόκληρες μηχανοκίνητες διμοιρίες, καθώς διαθέτει πανίσχυρη θωράκιση και είναι οπλισμένο όπως το cyborg της ομώνυμης ταινίας, ενώ ο σχεδιασμός αναφέρει ότι στο μέλλον δεν θα είναι καν επανδρωμένο, αλλά θα κινείται αυτόνομα και θα παρέχει και αντιαεροπορική προστασία.

Το όχημα αυτό, βασισμένο σε πλατφόρμες ρωσικών τανκ, μπορεί να εποτελέσει πολλαπλούς ρόλους στη διάρκεια μιας μάχης, καθώς διαθέτει το υπερηχητικό αντι-τανκ σύστημα πυραύλων Ataka, με βεληνεκές ως έξι χιλιόμετρα, δύο κανόνια των 30 mm για χρήση κατά στόχων πεζικού και ελικοπτέρων, δύο εκτοξευτές βομβίδων και ένα πολυβόλο Καλάσνικοφ. Μάλιστα, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματικό, μπορεί να στοχεύσει ταυτόχρονα σε τρεις στόχους με όλα τα όπλα του.

«Παγκόσμιος Στρατιώτης»

Ο ρωσικός στρατός από το 2018 και εντεύθεν έχει παραλάβει οκτώ «Εξολοθρευτές», τους οποίους και δοκιμάζει για να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητά τους και, μάλιστα, χρησιμοποίσε και κάποια οχήματα στις επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ στατιωτικός αναλυτής περιέγραψε το όχημα στο Defense News ως «Παγκόσμιο Στρατιώτη», που μπορεί να επιτελέσει πολλαπλές αποστολές, από υποστήριξη τανκ μέχρι αυτόνομη δράση σε αστικό περιβάλλον.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το 2010 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αποφασίσει να σταματήσει της χρηματοδότηση του προγράμματος του «Εξολοθρευτή», καθώς η ηγεσία θεωρούσε ότι θα ήταν καλύτερο τα χρήματα να επενδυθούν στην αγορά ξένων οπλικών συστημάτων. Αλλά όπως και στην ταινία, το όχημα… επέστρεψε.

Πηγή: economico.gr