Τέσσερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης

Με τέσσερα μέτρα θα κινηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπό τον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

Τα τέσσερα μέτρα έχουν ως εξής:

1Μόνιμη μείωση τιμής

Θα υπάρχει ειδική σήμανση και ειδική πινακίδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις εταιρείες και στα προϊόντα που θα προχωρήσουν σε μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον 5% και για διάστημα έως 6 μήνες το λιγότερο. Η μείωση αυτή θα είναι ανεξάρτητη από τις προωθητικές ενέργειες που διενεργούν ήδη οι εταιρείες. Η τιμή αναφοράς για τον καθορισμό της έκπτωσης θα είναι η 20/09/2023. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται πρόστιμα 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η μόνιμη και ορατή μείωση των τιμών στο ράφι. Η σήμανση είναι υποχρωτική όταν ισχύει η μείωση της τιμής.

2. Αυστηροί έλεγχοι στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα

Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο έως 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους. Όπου εντοπίζονται ανατιμήσεις θα πραγματοποιούνται άμεσα έλεγχοι από ΔΙΜΕΑ. Όποτε αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι των προϊόντων θα πρέπει να κοινοποιούνται οι τιμές αγορών των προϊόντων στο υπουργείο. Θα πρέπει το υπουργεί να ξέρει την καθαρή τιμή αγοράς του κάθε προϊόντος.

3. Διαφάνεια στις τιμές των οπωροκηπευτικών

Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον στην ιστοσελίδα e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τις τιμές.

4. Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

Ο καταναλωτής θα γίνει σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Αναβαθμίζεται το σύστημα καταγγελιών, τόσο το τηλεφωνικό κέντρο του 1520 όσο και ο ιστότοπος που υποδέχεται τις καταγγελίες. Σχεδιάζεται και ενεργοποιειται σύστημα για υποβολή καταγγελιών μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα. Θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βίντεοληπτικό υλικό που θα επισημαίνονται χρονικά και θα εντοπίζεται μέσω GPS.

«Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλονται πρόστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος

  • Μέχρι στιγμής το 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ Χαράλαμπος Μελισσινός.

Τέσσερα μέτρα για τη Θεσσαλία

Τέσσερα μέτρα για τους πληγέντες στη Θεσσαλία ανακοίνωσε επίσης ο Κώστας Σκρέκας. Τα μέτρα αυτά είναι:

  1. Πλαφόν στο νερό
  2. Πλαφόν στα κέρδη σε όλες τις εταιρείες διατροφής
  3. Ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τι τιμές τους –Πωλούνται προϊόντα με τιμές κάτω του 20%
  4. Κλιμάκια ελέγχου της ΔΙΜΕΑ διεξήγαγαν ελέγχους για να διαπιστωθούν παραβάσεις. Τα πρόστιμα την τελευταία εβδομάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έφθασαν τα 110.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr