Τεθωρακισμένο Hizir

Το Hizir είναι το περίφημο τουρκικό τεθωρακισμένο που οραματίστηκε, και κατάφερε να δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ως την μεγάλη εξοπλιστική «μπίζνα» της Τουρκίας.

Είναι ένα τεθωρακισμένο που κατασκευάζει η τουρκική εταιρία Katmerciler, είναι ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, που στην βασική του έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 9 άτομα μαζί με τον οδηγό και το συνοδηγό, και πληροί όλα τα στάνταρ που θέτει το ΝΑΤΟ για τα στρατιωτικά οχήματα των χωρών του.

Το εξελιγμένο τεθωρακισμένο των 400 ίππων

Σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής του, έχει το πιο ισχυρό μοτέρ στην κατηγορία του (400 ίππους) και προσφέρει πλήρη προστασία σε επιθέσεις με νάρκες και εκρηκτικά.

Τα πρώτα άρματα αυτού του τύπου βγήκαν στην αγορά το 2019, χρησιμοποιήθηκαν κατ’ αρχάς στην Τουρκία σε αποστολές επιτήρησης και περιπολίας στα σύνορα, πολύ σύντομα όμως άρχισαν οι παραγγελίες για εξαγωγές κυρίως από χώρες της Αφρικής. Πέρσι, τα έσοδα της Τουρκίας από τις εξαγωγές του Hizir έφθασαν στα 186 εκατομμύρια ευρώ, όμως η φετινή χρονιά αναμένεται θεαματικά πιο κερδοφόρα καθώς οι παραγγελίες για το τουρκικό τεθωρακισμένο παίρνουν μαζική μορφή.

Η χώρα- μυστήριο που έκανε μαζική παραγγελία του Hizir

Πριν από λίγες ημέρες, η Katmerciler ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο 39,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγωγή σειράς τεθωρακισμένων διαφόρων τύπων, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως το Hizir και το Ates – ένα «αδελφό» όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο πέρσι είχε χρησιμοποιηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις και στην «πολιορκία» της ελληνοτουρκικής μεθορίου και στην προσπάθεια να γκρεμιστεί ο φράχτης του Εβρου.

Η συγκεκριμένη παραγγελία είναι η μεγαλύτερη σε αξία που έχει πάρει μέχρι τώρα η τουρκική εταιρία αποκλειστικά από ένα εξαγωγικό συμβόλαιο, τόσο η Katmerciler όσο και η τουρκική κυβέρνηση αρνούνται πεισματικά να αποκαλύψουν ποια χώρα είναι ο αγοραστής.

Στα σκαριά συμβόλαιο και με την Κένυα

Οι δουλειές όμως φαίνεται πως θα πάνε ακόμη καλύτερα στην συνέχεια, καθώς ήδη ένα βήμα πριν από την υπογραφή μιας ακόμη μεγαλύτερης συμφωνίας εξαγωγών με την Katmerciler για τα Hizir βρίσκεται και η Κένυα.

Συγκεκριμένα, πριν από έναν μήνα το υπουργείο Αμυνας της Κένυας έδωσε την κατ’ αρχάς έγκριση για την αγορά από την Τουρκία 118 τεθωρακισμένων τύπου Hizir και οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως η συμφωνία βρίσκεται πια στο τελικό στάδιο της υπογραφής της. Το ύψος του deal υπολογίζεται στα 69 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογάν βγάζει κέρδος με… λεφτά της Ε.Ε.

Κοινώς, η μεγάλη «μπίζνα» του Ερντογάν αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα κερδοφόρος και, μάλιστα, με μια επένδυση που δεν του έχει κοστίσει σχεδόν τίποτα. Διότι το όλο project έχει και μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα οικονομική λεπτομέρεια: Η επένδυση για την παραγωγή του άρματος και για την πρώτη γραμμής παραγωγής χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 75%, το 2017, από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.  Κοινώς, η Ευρώπη ήταν ο μεγάλος επενδυτής της παραγωγής του Hizir, το οποίο προοριζόταν για περιπολίες στα τουρκικά σύνορα προς ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Προφανώς, εξ αρχής αξιοποιείται για μάλλον διαφορετικούς λόγους ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το τουρκικό άρμα έχει θεαθεί, με κάλυψη παραλλαγής, ακόμη και σε επιχειρήσεις στην Συρία.

Για την ιστορία, πάντως, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά θεωρούνται άρτια: Χρησιμοποιεί για την κίνησή του έναν 6κύλινδρο diesel Cummins κινητήρα 400 ίππων, που του προσφέρει τελική ταχύτητα 110 km/h και αυτονομία 700 km.

Το Hizir των 16 τόνων μπορεί να παραγγελθεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, μεταφοράς προσωπικού ή όπλων, συνοριοφυλακής, στρατιωτικού ασθενοφόρου κ.λπ., ενώ μπορεί να λάβει διαφόρων τύπου όπλα όπως το τούρκικο Aseslan οπλοπολυβόλο, εκτοξευτή χειροβομβίδων κ.α.

Πηγή: economico.gr