πιλοτικό πρόγραμμα

Ακούγεται εξαιρετικό : Θα δουλεύεις 32 ώρες την εβδομάδα ή αλλιώς τέσσερα 8ωρα και θα αμείβεσαι σαν να δουλεύεις 40 ώρες την εβδομάδα ή αλλιώς πέντε 8ωρα.

Το μεγαλύτερο εργασιακό πιλοτικό project παγκοσμίως

Αν και στην Ελλάδα ακόμη παραμένει σχεδόν ουτοπικό (με εξαίρεση ορισμένες επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν τους καλοκαιρινούς μήνες), στην Ισλανδία δοκιμάστηκε για πέντε συνεχόμενα χρόνια -από το 2015 έως το 2019- στο μεγαλύτερο πιλοτικό εργασιακό project παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, μεταξύ άλλων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη πρακτική είχε «εξαιρετική επιτυχία», καθώς οι λιγότερες ώρες εργασίας δεν επέδρασαν αρνητικά στην παραγωγικότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να τη βελτιώσουν.

Άκρως θετικά τα αποτελέσματα του “πειράματος”

Το πιλοτικό project εφαρμόστηκε σε περίπου 2.500 δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 1% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, αντί για 40 ώρες την εβδομάδα, κλήθηκαν να εργαστούν 35 ώρες, ενώ ένα μικρό μέρος εργάστηκε 36 ώρες.

Τα άκρως θετικά αποτελέσματα του «πειράματος» έχουν ήδη οδηγήσει σε τεκτονικές αλλαγές την αγορά εργασίας της νησιωτικής χώρας, καθώς σήμερα το 86% των εργαζομένων είτε εργάζεται λιγότερες ώρες και αμείβεται ακριβώς το ίδιο, είτε έχει αποκτήσει το δικαίωμα να το πράξει στο άμεσο μέλλον.

Λειτουργικό μεν, αλλά στην πράξη εφαρμόζεται με το σταγονόμετρο

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μάλιστα, η ευεργετική συνέπεια των λιγότερων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας έχει θετικό αντίκτυπο και στον συναισθηματικό κόσμο των εργαζομένων, οι οποίοι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και λιγότερο κουρασμένοι, πετυχαίνοντας παράλληλα καλύτερη ισορροπία μεταξύ της εργασιακής και προσωπικής ζωής.

Πλέον, το παράδειγμα της Ισλανδίας μιμούνται κι άλλες χώρες του πλανήτη, όπως η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι όποιες προσπάθειες εφαρμογής της μειωμένης εργασιακής εβδομάδας περιορίζονται σε μεμονωμένες εταιρείες και σε πιλοτικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr