Στα 100 εκατομμύρια δολάρια προσδιόρισε το κόστος κατασκευής μονάδας του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς, του TF-X, Τούρκος αξιωματούχος, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να διαφημίζει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Τα προβλήματα

Όπως έχει γράψει το economico.gr, το TF-X, παρότι βρίσκεται στα σκαριά από το 2010, έχει καθυστερήσει πολύ, αφού έχει συναντήσει μείζονα τεχνολογικά προβλήματα, με το τελευταίο να είναι ο κινητήρας του αεροσκάφους. Το 2019 η Rolls Royce αποχώρησε από το πρόγραμμα και τώρα η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σε πρώτη φάση κινητήρες της GE, ενώ ο στόχος είναι να κατασκευάσει η ίδια τον κινητήρα του μαχητικού.

Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της ΤΑΙ, της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του μαχητικού, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του το 2025, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάζει δύο TF-X τον μήνα και ότι το μαχητικό θα ενταχθεί κανονικά στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2029.

Οι πρακτικές δυσκολίες

Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι καταδικασμένο από την αρχή για μερικούς βασικούς λόγους:

  • το τεράστιο κόστος ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς, όπως απέδειξαν τα F-22 και F-35
  • η ύπαρξη ανταγωνιστικών μαχητικών, όπως το ρωσικό Su-57 και
  • οι τεχνολογικές απαιτήσεις ενός τέτοιου αεροσκάφους, πολλές εκ των οποίων «συγκρούονται» με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Μοχλός πίεσης

Μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία ανάπτυξης του TF-X γίνονται μόνο και μόνο για να ασκηθεί πίεση στην Ουάσινγκτον ώστε να ξαναεντάξει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 (η τιμή μονάδας των οποίων πλέον έχει πέσει κάτω από τα 100 εκατομμύρια δολάρια).

Όπως και νά’χει, αναμένεται με ενδιαφέρον το πέρασμα από τη μακέτα στο κανονικό αεροσκάφος, αν, φυσικά, δεν υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις στο μεταξύ, αφού η Τουρκία εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τα ρωσικά Su-35 και Su-57.

Πηγή: economico.gr