Σκυλακάκης πανδημία

Στο τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας μέσα σε δυο χρόνια, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι η συνολική επιβάρυνση έφτασε τα 40 δισ. ευρώ. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown στη χώρα.

Μιλώντας στο Open ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημοσιονομική δαπάνη την τελευταία διετία ήταν τεράστια. Αλλά οι αποφάσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη λογική πίσω από κάθε lockdown».

“Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα lockdown”

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα lockdown γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να κλείσουμε τους εμβολιασμένους μέσα «προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία», όπως ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε πως «τα δύο χρόνια πανδημίας, κόστισαν δημοσιονομικά στη χώρα 40 δισ. ευρώ» και πως «τα lockdown ήταν ένα καλό εργαλείο όταν δεν είχες εμβολιασμό. Ας καλυφθούμε με αυτό το εργαλείο που έχουμε τώρα καθώς το lockdown δεν θα αυξήσει τους εμβολιασμούς».

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι, ένα κομμάτι εκ των οποίων έχει κάνει και την τρίτη δόση είναι σχετικά καλά προστατευμένοι από τον ιό και τις μεταλλάξεις. «Το πρόβλημά μας είναι οι ανεμβολίαστοι και πως συνεπώς, τα όποια περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι αναλογικά του κινδύνου που υπάρχει σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τώρα που μιλάμε έχουμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους, δεν έχουμε για τους εμβολιασμένους.

Νέες παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση

Όσον αφορά στις αυξήσεις στην ενέργεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως θα έρθουν περαιτέρω παρεμβάσεις μετά βεβαιότητας από του χρόνου γιατί έχει θεσμοθετηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές της οποίας σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αυξομειώνονται.

Αναφερόμενος στις επιστρεπτέες προκαταβολές, σημείωσε ότι από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία από την ΑΑΔΕ η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. «Δώσαμε συνολικά 8,3 δισ. ευρώ επιστρεπτέες. Τα 5 δισ. εξ αυτών είναι μη επιστρεπτέα. Μένουν 3,3 δισ., που πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 5 ετών με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκια», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το μέρισμα που θα δοθεί είναι λίγο, ο υπουργός σημείωσε πως το μέρισμα που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας προερχόταν από την υπερφορολόγηση που είχε επιβάλλει.

«Εμείς σήμερα δεν έχουμε ούτε υπερφορολόγηση ούτε υπερπλεονάσματα όπως το 2018 και το 2019. Έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα λόγω της πανδημίας. Καμία σχέση δηλαδή, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τότε και τώρα» σημείωσε και υπενθύμισε ότι «πριν ακριβώς αρχίσει να δίνει το μέρισμα ο κ. Τσίπρας είχε κόψει το ΕΚΑΣ που αθροιστικά έχει κοστίσει στη συγκεκριμένη ομάδα πάνω από 4 δισ.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr