Σχέδιο συνεχών επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες

«Ή τώρα θα οικοδομήσουμε ανταγωνιστική βιομηχανία στην Ευρώπη ή θα αποφασίσουμε ότι είναι μικρής σημασίας για εμάς και θα βασιζόμαστε σε εφοδιαστικές αλυσίδες άλλων τμημάτων του κόσμου». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πάνελ για τη βιομηχανία φαρμάκου στο πλαίσιο του 7ου Delphi Economic Forum, προσθέτοντας πως «εγώ και η κυβέρνηση είμαστε υπέρ της πρότασης αυτής και μιας ισχυρής συμμαχίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβημιοχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε: «Εξερχόμαστε από μια κρίση πανδημίας και τώρα έχουμε και τις συνέπειες του πολέμου. Υπάρχει μεγάλη διαταραχή στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ενόψει όλων αυτών έχουμε ένα σχέδιο συνεχών επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα οδηγήσουν σε ίδρυση 12 παραγωγικών μονάδων. Δεν θέλουμε παρεμβατισμό, θέλουμε να αρθούν κάποια αντικίνητρα».

«Ανθεκτική βιομηχανία»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επαίνεσε την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, δηλώνοντας υπερήφανος γι’ αυτήν που όπως ανέφερε «κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση. Κάτι που σημαίνει ότι έχουμε ανθεκτική βιομηχανία».

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην ΕΕ σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων: «Αγαπώ την ΕΕ αλλά υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Όλα γίνονται πολύ αργά. Δεν θέλουν πολλές αλλαγές στις αποφάσεις, αλλά ο κορoναϊός ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ξαφνικά η ΕΕ κατάλαβε ότι δεν έχει φάρμακα και μάσκες. Ήταν θετικό σοκ γιατί για πρώτη φορά κάναμε μια συζήτηση για το πως θα διορθώσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα. Ήταν κάτι που συζητήθηκε». Ο υπουργός θέτοντας και την παράμετρο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε πως «μας έδωσε έναν ακόμα λόγο να εξασφαλίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα και νομίζω ότι θα δούμε αλλαγές».

«Να ανταποκριθούμε γρήγορα»

Από την πλευρά του ο Michele Uda πρόεδρος της Egualia, ανέφερε πως «το πιο σημαντικό είναι να κινηθούμε πραγματικά γρήγορα, γιατί ζούμε μια παγκόσμια πρόκληση. Κίνα και Ινδία επενδύουν πάρα πολλά στις τοπικές βιομηχανίες φαρμάκων τους, όπως και οι ΗΠΑ. Επομένως πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή. Είναι μεγάλη ευκαιρία αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα».

Ο Γενικός διευθυντής του οργανισμού «Φάρμακα για την Ευρώπη», Adrian Van den Hoven, σημείωσε ότι ο κλάδος «έχει αναγνωρίσει τη σημασία της επένδυσης στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη για να εξασφαλιστεί η εφοδιαστική επάρκεια. Πάρα πολλές εταιρείες έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Απευθυνόμενος στον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, εξήρε τις προσπάθειές του αλλά τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα καλά νέα είναι ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά. Τα κακά νέα είναι ότι πρέπει να συνεχίσεις να την κάνεις. Πρέπει να φέρουμε τις κατασκευάστριες εταιρείες μαζί για να δημιουργήσουμε ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη».

«Περισσότερα γενόσημα»

Στην ανάγκη να αυξηθεί η χρήση γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. «Οι ασθενείς ενδιαφέρονται για πρόσβαση αλλά και για βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Ότι δεν παρέχει αξία θα πρέπει να επενδύεται με πολύ αυστηρούς κανόνες. Θέλουμε να έχουμε καινοτόμα φάρμακα, αλλά γιατί να είναι πιο ακριβά; Πρέπει να αυξήσουμε τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι μόνο 30%. Πρέπει να βελτιώσουμε αυτό το ποσοστό».

Την βεβαιότητά του ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική στη βιομηχανία φαρμάκου θα αλλάξει αργά ή γρήγορα εξέφρασε ο Δημήτρης Δέμος,  αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και CEO της DEMO. «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν νικητή για κάθε προκήρυξη. Θέλουμε συστήματα διαγωνισμών με περισσότερους του ενός νικητές. Κάποια στιγμή θα ξαναντιμετωπίσουμε ελλείψεις. Αυτοσυγχαίρονταν για την κατασκευή μασκών πριν μερικά χρόνια. Όταν φύγει η πανδημία θα αναζητούμε πάλι φθηνές μάσκες από Κίνα και Ινδία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr