Θα φθάσει το bitcoin στα 100.000 δολάρια; Οι τραπεζίτες το «αγάπησαν»

Με το bitcoin να σπάει ήδη όλα τα ρεκόρ– στα 67.000 δολάρια την Τετάρτη και στα 64.650 χθες – και με το αμερικανικό «ΒΙΤΟ», το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο που συνδέεται με κρυπτονόμισμα, να κάνει μέσα σε μία ημέρα τζίρο πάνω από 1 δις δολάρια και να γίνεται το δεύτερο πιο περιζήτητο ETF στην ιστορία της αγοράς, οι προβλέψεις για το που θα φθάσει το κρυπτονόμισμα παραπέμπουν πλέον σε ίλιγγο.

Τα “στοιχήματα” δείχνουν 100.000 δολάρια

Τα «στοιχήματα» της παγκόσμιας αγοράς δείχνουν ες εφικτό πλέον επίπεδο για το bitcoin  τα 100.000 δολάρια και δη σύντομα. Μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές δεν προέρχονται μόνον από τους παλαιούς – και κάποτε αιρετικούς, έως και περιθωριακούς –υποστηρικτές των crypto, αλλά και από κορυφαίες συστημικές τράπεζες, fund managers και αναλυτές. Εν ολίγοις, το bitcoin γίνεται mainstream και το πάρτι φαίνεται πως μόλις τώρα ξεκινά.

Μέσα στο 2021 το ράλι του bitcoin το έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο 120%. Πέρσι, το 2020, είχε ανέβει πάνω από 300%. Και χθες σύμφωνα με το Bloomberg η αξία της παγκόσμιας αγοράς του bitcoin φθάνει πια στα 2,7 τρις δολάρια.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα σ’ αυτό τον κόσμο που πήγαν διαβολικά καλά για το bitcoin», λέει ένας από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες της Wall Street, ο πρώην CEO της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφάιν. Και τονίζει ότι, αν μη τι άλλο, υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται: Το γεγονός ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να είχε έντονες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έδειξε, ακόμη και στις πιο αντίξοες φάσεις, ότι μπορεί να «πεθάνει» – κι ας είχε, όπως λέει, απέναντί του δεκάδες ρυθμιστικά εμπόδια αλλά και ουκ ολίγους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που το απορρίπτουν και πολύ θα ήθελαν να το δουν να συντρίβεται.

Η πρόβλεψη για κεφαλαιοποίηση 5 τρις δολαρίων

Με δεδομένη, δε, την φρενίτιδα του τελευταίου διαστήματος η «διαβολικά» καλή συγκυρία για το bitcoin που περιγράφει ο Μπλανκφάιν μπορεί να αποδειχθεί απλώς η… αρχή. Οι ερευνητές της πλατφόρμας Forex Suggest έκαναν μια συγκριτική ανάλυση που βασίστηκε στις αποδόσεις του bitcoin και τις αποδόσεις μιας σειράς άλλων asset την τελευταία τριετία – asset, που περιλαμβάνουν από τις μετοχές Faang όπως εκείνες της Facebook και της Apple έως την τιμή του χρυσού. Το συμπέρασμα αυτής της ανάλυσης είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin έως τις αρχές του 2024 μπορεί να φθάσει τα 5 τρις δολάρια. Η εκτίμηση αυτή έχει βασιστεί σε μια μέση ετήσια άνοδο της τιμής του bitcoin κατά 103,5%.

Οι προβλέψεις αυτές δεν μοιάζουν εξωπραγματικές όσο το κρυπτονόμισμα αλώνει τα «οχυρά» της Wall Street. Ο Λόιντ Μπλανκφάιν δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος της συμβατικής αγοράς που δηλώνει πια «ανοιχτός» στο κρπτονόμισμα.

Η Wall Street “αγάπησε” το κρυπτονόμισμα

Η Bank of New York Mellon, η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley είναι ανάμεσα στις τράπεζες που παρέχουν ήδη υπηρεσίες που συνδέονται με κρυπτονομίσματα. Η Ντον Φιτζπάτρικ, διευθύνουσα σύμβουλος επενδύσεων του fund του Τζορτζ Σόρος επιβεβαίωσε πως στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας υπάρχουν πια και bitcoins και είπε ότι το crypto «έχει γίνει mainstream».

Σ’ αυτό το σκηνικό, το επόμενο στοίχημα είναι το που μπορεί να φθάσει το bitcoin και πότε. Σύμφωνα με την Λι Ουάλντ, δευθύνουσα σύμβουλo της Vlakyrie Investments που ήταν ανάμεσα στις εταιρίες οι οποίες προετοίμασαν το success story του «ΒΙΤΟ», την εισαγωγή του ETF της ProShares στην αγορά, ο επόμενος στόχος θα εξαρτηθεί από τις στηρίξεις που θα βρει το bitcoin στην περιοχή των 65.000 δολαρίων. Στο παρελθόν ήταν συνηθισμένο κάθε φορά που το κρυπτονόμισμα κατέγραφε νέο ρεκόρ να ακολουθεί κι ένα ισχυρό sell off, με τους επενδυτές να επιδιώκουν σαφώς να κατοχυρώσουν κέρδη. Εάν αυτή τη φορά οι στηρίξεις αποδειχθούν ισχυρές, τότε οι αναλυτές βλέπουν και ισχυρές πιθανότητες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σχετικά σύντομα.

Που θα φθάσει το bitcoin;

«Εάν το ανοδικό momentum διατηρηθεί δεν είναι εκτός πραγματικότητας μια άνοδος στα 80.000 δολάρια», λέει η Ουάλντ προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι τα 100.000 δολάρια είναι υπεραισιόδοξος στόχος για φέτος, αλλά όλα είναι πιθανά. Και δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη εάν φθάναμε ακόμη κι έως εκεί».

Κάποιοι άλλοι, λιγότερο συγκρατημένοι, αναλυτές που επιχειρούν να προσεγγίσουν και να αποκωδικοποιήσουν την πιθανή πορεία του bitcoin βάσει τεχνικής ανάλυσης, βλέπουν ήδη άνοδο ακόμη και πάνω από τα 100.000 δολάρια. Ο Τομ Λι της Fundstrat Global Advisors λέει στο Bloomberg πως το «BITO» θα προσελκύσει συνολικές ροές κεφαλαίων 50 δις δολαρίων μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του fund. Και γι αυτό καθαυτό το bitcoin υποστηρίζει πως θα φθάσει στα 168.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr