Υψηλά επιτόκια, πάνω φυσικό αέριο και ρεύμα, χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, ασθενέστερο ευρώ

Yψηλότερα επιτόκια, κάπως χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, σημαντικά υψηλότερες τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και υποτίμηση του ευρώ για το προβλέψιμο μέλλον. Αυτές είναι οι σημερινές εκτιμήσεις των αναλυτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ελαφρώς διαφοροποιημένες από τις αντίστοιχες του περασμένου Ιουνίου.

Τα επιτόκια και τα κρατικά ομόλογα

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιουνίου 2022, οι προσδοκίες της αγοράς για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν αναθεωρηθεί κατά περίπου 20, 70 και 50 μονάδες βάσης για το 2022, το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, με βάση τις προσδοκίες για μια παγκόσμια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό οδήγησε επίσης σε ανοδική αναθεώρηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων περίπου 20 μονάδων βάσης.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΚΤ δίνουν ένα μέσο επίπεδο για τα βραχυπρόθεσμα (EURIBOR τριών μηνών) επιτόκια 0,2% το 2022, 2,0% το 2023 και 2,1% το 2024. Οι προσδοκίες της αγοράς για τις αποδόσεις των δεκαετών ονομαστικών κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ συνεπάγονται μέσο ετήσιο επίπεδο 1,6% για 2022, για να αυξηθούν σταδιακά στο 2,2% για το 2024

Οι τιμές του πετρελαίου

Οι τεχνικές παραδοχές για τις τιμές του πετρελαίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω της ασθενέστερης ζήτησης και της αυξανόμενης προσφοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μερικό εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, καθώς και απαγόρευση της ναυτιλιακής ασφάλισης για εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής, αν και οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς τις δυτικές χώρες μειώθηκαν κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο για το 2021, η Ρωσία έχει επιτύχει να επαναδρομολογήσει αυτές τις ροές πετρελαίου προς την Ασία. Περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στις ρωσικές ροές πετρελαίου αναμένονται μέχρι τις αρχές του 2023.

Η ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου από κινδύνους που σχετίζονται με τις ρωσικές προμήθειες είχε υπεραντιστάθμιση από τις αυξήσεις της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ πλησιάζει τώρα τα επίπεδα προ της πανδημίας, ενώ είναι χαμηλότερη η αναμενόμενη ζήτηση πετρελαίου, λόγω της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών. Αντίστοιχα, η τιμή ενός βαρελιού αργού πετρελαίου Brent, με βάση τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης που υπολογίζονται κατά μέσο όρο τις τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης, θεωρείται ότι θα μειωθεί από 105,4 USD το 2022 σε 83,6 USD το 2024.

Οι τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να εκτοξεύονται, ενώ οι τιμές των βασικών τροφίμων έχουν μειωθεί. Οι εντάσεις που σχετίζονται με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ενισχυθεί από τα τέλη Ιουλίου, όταν η Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόνο στο 20% των συνήθων όγκων της, μειώνοντας τις συνολικές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά περίπου 80%.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αξιοποιώντας τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, καθώς και οι φόβοι για πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε άνοδο, με την ολλανδική τιμή TTF* να διαπραγματεύεται πάνω από 270 ευρώ ανά MWh στα μέσα Αυγούστου.

Η καμπύλη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχει μετατοπιστεί έντονα προς τα πάνω από τις προβλέψεις του Ιουνίου (κατά 137% για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, 191% για το 2023 και 163% για το 2024). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία λειτουργούν ως οδηγός για τις προβλέψεις, έχουν επίσης αναθεωρηθεί σημαντικά και παραπέμπουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα τιμών.

Οι τιμές εμπορίας εκπομπών 

Τα δικαιώματα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ ανά τόνο θεωρείται ότι, με βάση τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης, θα ανέλθουν σε 87,0 € το 2022, 93,9 € σε 2023 και 97,7 ευρώ το 2024. Οι τιμές των μη ενεργειακών εμπορευμάτων σε δολάρια ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν το 2022 και να μειωθούν το 2023-24, και έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιουνίου 2022, κυρίως λόγω της μείωσης των τροφίμων οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Οι ισοτιμίες ευρώ – δολαρίου

Οι διμερείς συναλλαγματικές ισοτιμίες θεωρείται ότι παραμένουν αμετάβλητες. Αυτό συνεπάγεται μέση συναλλαγματική ισοτιμία 1,05 USD ανά ευρώ το 2022 και 1,01 USD ανά ευρώ το 2023-24, η οποία είναι περίπου 4% χαμηλότερη από ό,τι στις προβλέψεις του Ιουνίου 2022. Η υπόθεση για την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ συνεπάγεται υποτίμηση 2% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιουνίου 2022.

————–

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Title Transfer Facility (TTF).Θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική – λόγω της ρευστότητας της αγοράς – πλατφόρμα τιμολόγησης στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, πολλές φορές χρησιμεύει ως δείκτης τιμολόγησης για τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά εισαγωγής LNG.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr