Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή της σοκολάτας λόγω ελλείμματος κακάο

Πικρότερη αναμένεται να καταστεί προσεχώς η αγαπημένη όλων σοκολάτα, καθώς η νέα σοδειά κακάο – που αποτελεί βασικό συστατικό του δημοφιλούς γλυκίσματος – στην γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Αφρικής αναμένεται ξανά ελλειμματική, ενισχύοντας τις ανοδικές τάσεις της τιμής του προϊόντος.

Χρόνιο έλλειμμα στην προσφορά σπόρων κακάο

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, οι τιμές του κακάο έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο 47% το τελευταίο έτος – πέραν των πληθωριστικών πιέσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες – στη βάση φόβων ότι οι ενάντιες μετεωρολογικές συνθήκες (π.χ. πλημμύρες) και οι φυτολογικές ασθένειες που έπληξαν τις φυτείες στο Δυτικό Μαγκρέμπ, θα προκαλέσουν αξιόλογη πτώση στην σοδειά κακάο που μόλις ξεκίνησε. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα, που παρέχουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής.

Μάλιστα, αυτή θα είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά με σημαντικό έλλειμμα της αγοράς στην προσφορά των πολύτιμων σπόρων, κατάσταση που θα επιδεινώσει περαιτέρω ενδεχόμενη επιβεβαίωση των δυσοίωνων προγνώσεων περί νέας εκδήλωσης του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε ξηρασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς εμπορευμάτων, το παγκόσμιο έλλειμμα στην προσφορά κακάο στην περίοδο 2023-2024 ενδέχεται να ανέλθει έως και σε 279 χιλ. τόνους, ποσότητα που υπερβαίνει αθροιστικά το συνδυαστικό έλλειμμα της αγοράς κακάο την τελευταία διετία.

Κακοκαιρία, κερδοσκοπία, φτώχεια και ελλείψεις σε αγροτικά εφόδια “πικραίνουν” την σοκολάτα μας

Μερικές από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες, όπως η Hershey και η Lindt & Spruengli, έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιθανές νέες αυξήσεις στις τιμές της σοκολάτας που πωλούν, σε μια οικονομική συγκυρία στην οποία καταγράφεται ήπια τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα. Η κατανάλωση σοκολάτας αναμένεται να υποστεί πρόσθετο πλήγμα από τυχόν νέες αυξήσεις στις τιμές του προϊόντος στο ράφι, σε μια στιγμή στην οποία ήδη καταγράφεται κάμψη στο ρυθμό αύξησης της ζήτησης σοκολάτας στην Ασία και στην Ευρώπη λόγω πρόσφατων ανατιμήσεων. Παρ’ ότι θεωρείται αγαθό πολυτελείας με μικρότερη ελαστικότητα της κατανάλωσης έναντι μεταβολών στην τιμή της, ακριβότερη σοκολάτα θα επιδράσει αρνητικά στις πωλήσεις της.

Η ελλειμματική προσφορά σπόρων στην διεθνή αγορά κακάο δεν οφείλεται αποκλειστικά στην μειωμένη παραγωγή σε περιοχές που καλλιεργείται, καθώς εξηγείται εν μέρει και από τη διακράτηση κακάο εκτός αγοράς από μεσαίου μεγέθους φάρμες που προσδοκούν να κερδοσκοπήσουν από την περαιτέρω άνοδο των τιμών του στη νέα σοδειά, αυτοπραγματώνοντας τις εκτιμήσεις (και) τεχνητά. Επιπλέον λόγοι που συμβάλλουν στο διαχρονικό έλλειμμα κακάο περιλαμβάνουν την απροσδόκητη άνοδο του κόστους παραγωγής των σπόρων του, όπως και συγκυριακές ελλείψεις σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr