Οι αναλυτές της αγοράς ενέργειας πιστεύουν ότι η ανοδική τάση του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα διατηρηθεί τους επόμενους μήνες, μετά το άλμα της Τετάρτης κατά σχεδόν 40% (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Οι φόβοι για μια πιθανή διαταραχή της προσφοράς από την Αυστραλία οδήγησε την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου χθες Τετάρτη. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα, “άγγιξε” τα 43 ευρώ η μεγαβατώρα, πριν σβήσει σήμερα μέρος των κερδών.

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκε έως και κατά 6,6% την Τετάρτη και διαμορφώθηκε στα 2,96 δολάρια, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τα μέσα Ιουνίου και την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις αρχές Μαρτίου.

Το χθεσινό άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου ήρθε μετά την είδηση για μια πιθανή απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία, καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν υψηλότερες αμοιβές και καλύτερη εργασιακή ασφάλεια.

Ο Zongqiang Luo, αναλυτής φυσικού αερίου στην εταιρεία Rystad Energy, δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών αντανακλά την πιθανότητα υλοποίησης της απεργίας, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων κυμάτων καύσωνα, παρά τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. “Της πιθανής απεργίας θα ηγηθούν οι Αυστραλοί εργαζόμενοι της Chevron και της Woodside Energy Group, γεγονός που μπορεί να βάλει στον “πάγο” τέσσερις εγκαταστάσεις LNG”, δήλωσε ο Luo.

Η προοπτική μιας απεργίας θα μπορούσε να διαταράξει περίπου το ήμισυ της δυναμικότητας εξαγωγής LNG της Αυστραλίας, ωθώντας πολλούς αγοραστές της Ασίας στην προμήθεια φορτίων LNG από άλλες πηγές.

Η Κίνα και η Ιαπωνία, για παράδειγμα, αγόρασαν μαζί συνολικά 26 εκατ. μετρικούς τόνους αυστραλιανού LNG το α’ εξάμηνο του 2023, δήλωσε ο Luo, τονίζοντας ότι αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των εξαγωγών της χώρας κατά την περίοδο αυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr