Στην προσπάθειά του να βρει «στηρίγματα», καθώς σταδιακά αισθάνεται εκτεθειμένος, αλλά και να αποδείξει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Παράλληλα, με τα «ανοίγματα» προς την Ιερουσαλήμ η Άγκυρα επιχειρεί να μπει σφήνα στην «συμμαχία» Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και που αποτελεί άλλον ένα πονοκέφαλο για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι οι επιδιώξεις του Ερντογάν, αλλά και το πώς τις αντιμετωπίζει το Ισραήλ και, σύμφωνα με αμερικανικές δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, η στάση της Ιερουσαλήμ είναι επιφυλακτική ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων της Άγκυρας για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Επιφυλάξεις

Όπως είναι γνωστό, από το 2008 και εντεύθεν, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πάρει την κατιούσα και πλέον θεωρείται ότι βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς αλλά χαμηλής εντάσεως κρίση, ενώ και οι διπλωματικές τους σχέσεις έχουν υποβαθμιστεί.

Ωστόσο, το Ισραήλ αποφάσισε να εξετάσει με σχετική προσοχή τα κελεύσματα του Ερντογάν και σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση που διαμορφώνεται συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο ΥΠΕΞ της χώρας, με συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Άμυνας, της Μοσάντ και του πρωθυπουργικού γραφείου.

Φάση αξιολόγησης

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γκάμπι Ασκενάζι, ζήτησε να αξιολογηθεί, μέσω διαφόρων καναλιών, η ειλικρίνεια του Ερντογάν, σχετικά με την επιθυμία του να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς, ωστόσο, να σχολιάσει επισήμως τις δηλώσεις του.

Η Ιερουσαλήμ αποδίδει τις κινήσεις αυτές του Ερντογάν στο άγχος του για την επερχόμενη αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο και τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέναντι στην Άγκυρα, καθώς έχει ήδη αποκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο ως «αυταρχικό».

Τι φοβάται η Άγκυρα

Η Άγκυρα φοβάται ότι χωρίς την «ασπίδα προστασίας» του Τραμπ, η Ουάσινγκτον θα είναι λιγότερο ανεκτική απέναντι στα καμώματα του Ερντογάν και πιστεύει ότι βελτιώνοντας τις σχέσεις της με το Ισραήλ θα δείξει ότι αποτελεί έναν καλό και έμπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει επιχειρήσει να φέρει πιο κοντά την Τουρκία και το Ισραήλ, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι πλέον δεν θα δείξει υπομονή έναντι της Άγκυρας, πολλώ δε μάλλον σε μια στιγμή που έχει «πολλά μαζεμένα» στην Τουρκία, από την αγορά των S-400 ως τις παρεμβάσεις της στη Συρία.

Δεν διακινδυνεύει σχέσεις με Ελλάδα-Κύπρο

Πάντως, από το Ισραήλ γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι, όποιες κι αν είναι οι προθέσεις του Ερντογάν, η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει με Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να «τα βρει» με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες συζητήσεις γίνουν με την Τουρκία, θα διατηρηθούν σε «κλειστό» και μη δημόσιο επίπεδο, μέχρις ότου το Ισραήλ αποφασίσει τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα με τα ανοίγματα που κάνει.

Πηγή: economico.gr