Ερντογάν Αφγανιστάν

Παρά το γεγονός ότι η πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» με ρυθμό… Φόρμουλα 1 και παρά το γεγονός ότι η -τουλάχιστον ανορθόδοξη- προσέγγιση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία έχει οδηγήσει την ισοτιμία της λίρας στα… τάρταρα, φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν τον βάζει κάτω.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε στη διάρκεια κομματικής ομιλίας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, θα μειωθεί και ο πληθωρισμός, λίγες ημέρες προτού να δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

«Ξέρετε τη μάχη μου με τα επιτόκια»

«Ξέρετε τη μάχη μου με τα επιτόκια. Μειώνουμε και θα μειώνουμε τα επιτόκια. Να ξέρετε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι αυτός περισσότερο», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του στην επαρχία Γκιρεσούν της Μαύρης Θάλασσας. «Η ισοτιμία θα σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός θα πέσει, θα μειωθούν και οι τιμές επίσης, όλα αυτά είναι προσωρινά», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, οι αριθμοί διαψεύδουν των Ερντογάν, καθώς ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έφτασε στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγράψει ποτέ κατά τα 19 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Ερντογάν. Την Παρασκευή, μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters έδειξε ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να φτάσει το 47%, δηλαδή σε υψηλό σχεδόν 20ετίας. Μάλιστα, μεγάλες τράπεζες και οικοι του εξωτερικού, κάνουν λόγο ακόμα και για πληθωρισμό κοντά στο 55-60% μέσα στο 2022.

«Φρένο» από την Κεντρική Τράπεζα

Πλέον, πληθωρισμός και ισοτιμία της λίρας έχουν μετατραπεί σε «βρόχο» γύρω από τον Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στην παράξενη και μη αποδείξιμη άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό. Για την ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι μετά και την τελευταία μείωση του βασικού επιτοκίου στο 14% τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν θα προβεί σε άλλη κίνηση, πριν εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει και για νέες μειώσεις των επιτοκίων, με αναλυτές να σημειώνουν ότι η στάση του έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του είναι πιστοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι θεωρούν τα επιτόκια ως μια μορφή τοκογλυφίας, πράξη που θεωρείται ως αμαρτία. Υποσχόμενος, λοιπόν, χαμηλότερα επιτόκια, ο Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει τους οπαδόύς του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr