Θα υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το Α.Ε.Π. της χώραςτο 2023

Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με αυτά, το Α.Ε.Π. της χώρας μας αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Α.Ε.Π. για τη συγκεκριμένη περίοδο -όπως τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

Σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του Προϋπολογισμού. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις -όπως σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών- το Α.Ε.Π. αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023 και να είναι υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018, γεγονός που είναι απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης.

Διπλάσιος ρυθμός αύξησης της ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023. Δηλαδή κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα όρια της στασιμότητας ή ακόμη και της ύφεσης σε κάποιες χώρες. Αυτό αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία 9μηνου θα επιτευχθεί ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Αυτό -όπως σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών- είναι απόδειξη ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. “Τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανθεκτικότητα και τη σημαντική δυναμική της”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr