Πλεύρης επιτάξεις

Επιτάξεις γιατρών εφόσον χρειαστεί προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία, ιδίως, της Βορείου Ελλάδας.

«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αλλά επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη αντοχές και κενές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως επισήμανε ο κ. Πλεύρης, στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες Covid είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς παραχωρούνται και κλίνες non – Covid. Αμέσως όμως – πρόσθεσε – βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που  διασωληνώνονται.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αντιθέτως, η Νότια Ελλάδα δεν πιέζεται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.

Πιθανή η τρίτη δόση και πριν από το εξάμηνο

Οσον αφορά στην πλειονότητα των εμβολιασμένων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, σημείωσε ότι  πρόκειται για άτομα που έχουν υπερβεί ή είναι κοντά στο να συμπληρώσουν το εξάμηνο εμβολιασμού. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση και να αρχίσει να χορηγείται νωρίτερα από τους 6 μήνες.

Αναφερόμενος στα αντι – COVID φάρμακα, δήλωσε ότι έχει γίνει παραγγελία από τη χώρα μας για 2.000 σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία θα έχουν φτάσει προς τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει δοθεί η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα χάπια της Merck και της Pfizer

Επίσης ανακοίνωσε ότι η χώρα μας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με την εταιρεία Merck για να προχωρήσει σε παραγγελία για το αντιικό της χάπι κατά του κορονοϊού, ενώ το ίδιο γίνεται και για το σκεύασμα της Pfizer. Ο κ. Πλεύρης έκανε γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώσει το κράτος, ωστόσο σημείωσε ότι δεν πρόκειται να είναι ευρείας χρήσης.

Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι τα εν λόγω φάρμακα πρέπει να χορηγούνται τις πρώτες ημέρες προσβολής από τον ιό, και δεν αφορούν περιπτώσεις βαριάς νόσησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr