Οι υγειονομικές αρχές έχουν συνδέσει πρόσφατη επιδημία κρουσμάτων E. coli με τα Quarter Pounders της McDonald’s, που διατίθενται σε πολλές πολιτείες. Σαράντα εννέα άτομα έχουν επηρεαστεί από αυτή τη μετάδοση και ένα άτομο από το Κολοράντο έχει χάσει τη ζωή του. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσαν ότι οι κρουστές έχουν αναφερθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου.
Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι κάποιες λοιμώξεις ενδέχεται να σχετίζονται με τα κρεμμύδια σε φέτες που χρησιμοποιούνται στα Quarter Pounders. Αυτά τα κρεμμύδια προέρχονται από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή που παρέχει προϊόντα σε τρία κέντρα διανομής. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Υπουργείο Γεωργίας ερευνά επίσης τα μπιφτέκια στο μπέργκερ. Παράλληλα, η Taylor Farms, η εταιρεία που προμήθευσε τα κρεμμύδια, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το CDC και τον FDA για την αποδοτική διαχείριση της κατάστασης, αποσύροντας τα κίτρινα κρεμμύδια από την αγορά.
Η McDonald’s έχει προσωρινά αποσύρει το Quarter Pounder από εστιατόρια σε πολιτείες όπως το Κολοράντο, το Κάνσας και τη Γιούτα, και προχωρά σε αποσύρσεις από τα αποθέματα των καταστημάτων. Αναφέρεται ότι άλλα προϊόντα της εταιρείας που περιλαμβάνουν βοδινό κρέας, όπως το Cheeseburger και το Big Mac, δεν επηρεάζονται από αυτή την επιδημία.
Ο θάνατος του Κολοραδέου, ο οποίος είχε υποκείμενες παθήσεις, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με την επικινδυνότητα της λοίμωξης. Το CDC επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι ενδεχομένως μεγαλύτερος καθώς πολλές περιπτώσεις πιθανόν να μην αναφέρονται.
Το E. coli είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, με ορισμένα στελέχη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, εμετό και αιματηρή διάρροια, που συνήθως εκδηλώνονται μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Αν και οι περισσότεροι αναρρώνουν χωρίς θεραπείες, μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές.
Για την πρόληψη της μόλυνσης, οι καταναλωτές συστήνεται να αποφεύγουν ανακληθέντα προϊόντα, να τηρούν καλές πρακτικές υγιεινής και να μαγειρεύουν τρόφιμα σε σωστές θερμοκρασίες. Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει επίσης να ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες υγιεινής.
Η McDonald’s δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εργάζεται για την αποκατάσταση της κανονικότητας στα μενού της. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας στις ΗΠΑ, Joe Erlinger, “Κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσουμε το μενού μας”.
Πηγή: tovima.gr