προσφορές 30ετές ομόλογο

Με εντυπωσιακή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 26 δις ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο – «σταθμό» του ελληνικού Δημοσίου.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,9% με την τελική τιμολόγηση να αναμένεται αργότερα, πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για τεράστια επιτυχία του ελληνικού Δημοσίου, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του Bloomberg με τον τίτλο «η Ελλάδα επιστρέφει στο παιχνίδι».

Το ελληνικό Δημόσιο αντλεί 2,5 δις ευρώ

Από την έκδοση ορίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που αφήνει περιθώρια για reopening του τίτλου αργότερα μέσα στο έτοςΠάντως μεγαλύτερη σημασία έχει για την Ελλάδα το “μήνυμα” που στέλνει αυτή η έκδοση, παρά το ποσό που συγκέντρωσε από τις προσφορές των επενδυτών.

Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ορόσημο και το τελικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς απέδειξε ότι η μπορεί πλέον να εκδίδει τίτλους μεγάλης διάρκειας – δίνει δηλαδή ξανά στην χώρα το status μίας κανονικής αγοράς. Η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν το 2008.

Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει στο παιχνίδι

Με την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πλήρη επιστροφή της στις αγορές ομολόγων, επισημαίνει χαρακτηριστικά  το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι η πώληση αυτή αποτελεί σημάδι για το πόσο έχει προχωρήσει η χώρα μας από την περασμένη δεκαετία.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το 2012, η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε πάνω από το 44%, με τη χώρα να έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. Τώρα, οι αποδόσεις βρίσκονται κάτω από το 1%, δίνοντας στην κυβέρνηση της Αθήνας μια ευκαιρία να εκδώσει ομόλογα μακράς λήξης και να ολοκληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων.

Όπως αναφέρει στο πρακτορείο ο Αλέξανδρος Μάλαμας της Πειραιώς Securities, «αυτή η πώληση ελληνικού ομολόγου σηματοδοτεί την αποκατάσταση της χώρας».

Η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη κεφαλαίων

Για τους επενδυτές, σημειώνει το Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, απέδωσαν περίπου 18%, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg Barclays Indices.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει ταμειακό μαξιλάρι ύψους 30 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότιδεν υπάρχει άμεση ανάγκη για άντληση κεφαλαίων.

Και πάλι, ωστόσο,η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα «μαξιλάρια», καθώς το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Ηδη σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Για τον διαχειριστή κεφαλαίων της Mediolanum, Τσαρλς Ντίμπελ, η πώληση σημαίνει ότι η Ελλάδα «επιστρέφει τώρα στο παιχνίδι».

Από την πλευρά του, ο Γιαν βον Γκέριτς, επιλεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank Abp λέει επίσης ότι «η έκδοση ολοκληρώνει την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων» και σημειώνει πως «έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης διάρκειάς της».

Πηγή: economico.gr