Θεμιστοκλέους Θεοδωρίδου

«Ο κορoνοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «δεν έγινε πράξη η εξαφάνιση του ιού», ωστόσο «τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν, είναι αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο». «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή», πρόσθεσε.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση πολιτών.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων. Είπε πάντως πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «θα διατυπωθούν σε λίγα 24ωρα οι λεπτομερείς οδηγίες για την χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα που έχουν νοσήσει, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό τους».

Πιθανές παρενέργειες

Αναφέρθηκε και στις πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση, λέγοντας ότι ενδέχεται να υπάρχει μόνον πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία»

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι έως την προσεχή Παρασκευή θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το ραντεβού για την τρίτη δόση. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca, στην αναμνηστική του δόση θα κάνουν είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna.

Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J, καλούνται να κάνουν την αναμνηστική τους δόση 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

«Πανδημία των ανεμβολίαστων»

Ο όρος «πανδημία των ανεμβολίαστων» δεν καθιερώθηκε θεσμικά, είπε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι αφορά κυρίως όσους θιγούν από την πανδημία.

«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, στο 100%, πάλι θα είχαμε κρούσματα και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, αλλά δεν θα είχαμε πανδημία, καθώς θα ήταν πολύ μικρότερος ο αριθμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Θεμιστοκλέους: Εχει εμβολιαστεί το 64,8% του πληθυσμού

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου». Επίσης, «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών και στη 18η θέση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όπως και στους εμβολιασμούς με μια δόση.

«Σε σχέση με τα ραντεβού τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουμε μια καλή συμμετοχή, με τη σημαντική αύξηση των πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης», είπε, ενώ για την αναμνηστική δόση, «είναι δικαιούχοι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000. Επίσης, έχουν κλείσει ραντεβού πάνω από 400.000».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr