Θερμό διατηρεί το κλίμα των πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση

Θερμό διατηρεί το κλίμα των συζητήσεων για πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επιδίωξή του είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προχώρησε σε δηλώσεις που περισσότερο προετοιμάζουν κάλπες και λιγότερο τις παραπέμπουν στο θεσμικό τους χρόνο:

  • «Δεν είναι καιρός για δισταγμούς, κωλυσιεργίες και μικροκομματικές στρατηγικές. Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως αυτοί θέλουν».
  • «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να είναι αποτελεσματική και όχι έρμαιο του καθενός. Κυβέρνηση που να μην είναι έρμαιο στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου και δύναμης ανεύθυνων πολιτικών» αναφέρει.

Μιλώντας στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής», ο κ. Οικονόμου τόνισε:

«Μέσα στο δεδομένο διεθνές περιβάλλον και γνωρίζοντας την ελληνική πολιτική ιστορία και την πολιτική μας κουλτούρα, είναι αυτονόητο ότι το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον εξυπηρετούνται από αυτοδύναμες και ισχυρές κυβερνήσεις».

«Οι καλές στιγμές τις τριετίας»

Ο κ. Οικονόμου, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για την τετραετία της, προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό:

«Οι καλές στιγμές τις τριετίας είναι η δραστική μείωση της ανεργίας και η αύξηση του βασικού μισθού, η μείωση των φόρων, το πρόγραμμα προστασίας της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες των επάλληλων κρίσεων, η διαχείριση της εισβολής στον Έβρο, η αναγέννηση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η οποία άλλαξε το επίπεδο της διεθνούς παρουσίας της χώρας».

Επίσης υπογραμμίζει ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότεροι φόροι και καλύτερη δημόσια παιδεία. «Να φέρουμε το εισόδημα του Έλληνα και την αγοραστική του δύναμη στο επίπεδο των πλέον ανθηρών ευρωπαϊκών χωρών» συμπληρώνει.

Η Τουρκία έχει ανεβάσει την ένταση

Για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Οικονόμου αφού σημειώνει ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει την ένταση, χρησιμοποιώντας έωλους και ανιστόρητους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη διεθνή νομιμότητα, τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, τονίζει: «η Ελλάδα, με μια σώφρονα και αποτελεσματική πολιτική, έχει κατορθώσει να ενδυναμώσει και να αναβαθμίσει τις παραδοσιακές της συμμαχίες, να συνάψει νέες, να ενισχύσει αποφασιστικά την αποτρεπτική της ικανότητα, να καταστήσει σαφή τα δίκαιά μας και την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή fora. Οι θέσεις μας μάλιστα τυγχάνουν καθολικής αποδοχής».

«Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας» προσθέτει.

Τέλος μιλώντας για το δίλημμα των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει «όποιος θέλει σοβαρότητα, σταθερότητα, θεσμική προσήλωση, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, κοινωνική μέριμνα, αξιοπιστία, σιγουριά, σεβασμό σε αξίες και ιδανικά, ξέρει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τού τα εξασφαλίσει».

  • Υπενθυμίζουμε πάντως ότι μόλις χθες το economico επεσήμανε τις τρεις μεταβλητές ο πόλεμος στην Ουκρανία ,τα ελληνοτουρκικά και ο δύσκολος χειμώνας – που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό περιβάλλον των επόμενων εβδομάδων, έως τα μέσα Αυγούστου, οπότε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει – παρά τις πεποιθήσεις του και τις διαβεβαιώσεις του – αν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr