“Θερμό επεισόδιο” στο … επίσημο δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, χθες βράδυ προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όταν πήρε τον λόγο και κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι “ανεβάζει την ένταση και προκαλεί”.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Ερντογάν δεν απάντησε στον πρωθυπουργό, αλλά αργότερα το βράδυ σχολίασε στους δημοσιογράφους τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να αναφέρει το όνομά του: ” ο Κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου…”

Πως “ερμηνεύει” τη δήλωσή του «θα έρθουμε νύχτα»

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το δείπνο, ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να χαμηλώνει κάπως τους τόνους όσον αφορά τη διατύπωση «θα έρθουμε νύχτα», λέγοντας πως είναι μία έκφραση που έχει γενική εφαρμογή και αφορά όσους «επιτίθενται» στην Τουρκία, άρα δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα.

  • Προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως μία φιλειρηνική δύναμη που δεν επιθυμεί εντάσεις με τους γείτονές της και σέβεται την κυριαρχία τους, σε αντίθεση με την επιθετική ρητορική που επιλέγει όταν μιλά σε τουρκικό έδαφος.
  • Έριξε δε ευθύνες και στην Ευρώπη, την οποία κάλεσε να μην στηρίζει «παράνομες» δραστηριότητες, ενώ μέσα σε όλα αυτά δεν υποχώρησε από την απειλή να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Η Αθήνα θεωρεί ότι “αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν στα ματια των ευρωπαίων ηγετών”. Και προσθέτει: “Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας θα τεθεί από τον Πρωθυπουργό στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr