Μέσα σε μια περίοδο που έχουν περισσέψει τα δυσοίωνα νέα, το ενδεχόμενο «αναβίωσης» της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν μοιάζει σαν μια αληθινή ακτίδα φωτός.

Συγκεκριμένα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ιρανό διπλωμάτη, μετέδωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν «μπορεί να είναι αποδεκτή εάν παρέχει διαβεβαιώσεις» για τα βασικά αιτήματα της Τεχεράνης.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι είχε προτείνει ένα «τελικό» κείμενο ύστερα από τέσσερις ημέρες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στη Βιέννη. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές στο κείμενο, που είναι υπό διαπραγμάτευση για 15 μήνες. Δήλωσε ότι αναμένει μια οριστική απόφαση από τις εμπλεκόμενες πλευρές μέσα σε «πολύ, πολύ λίγες εβδομάδες».

Ζητούνται εγγυήσεις από τις ΗΠΑ

Το IRNA μετέδωσε ότι Ιρανός διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η Τεχεράνη εξετάζει την πρόταση. «Προτάσεις από την ΕΕ μπορεί να είναι αποδεκτές εάν προσφέρουν στο Ιράν διαβεβαιώσεις για τα ζητήματα των μέτρων διασφάλισης, των κυρώσεων και των εγγυήσεων», δήλωσε ο διπλωμάτης. Το Ιράν ζητά εγγυήσεις ότι κανένας μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, όπως έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και επανέφερε αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να προσφέρει ακλόνητες διαβεβαιώσεις διότι η συμφωνία είναι μια πολιτική συμφωνία παρά μια νομικά δεσμευτική συνθήκη. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να καταλήξει γρήγορα σε μια διευθέτηση για αναβίωση της συμφωνίας με βάση τις προτάσεις της ΕΕ. Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα μεταφέρουν «τις επιπλέον απόψεις και σκέψεις» τους στην ΕΕ, που συντονίζει τις συνομιλίες, ύστερα από διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη.

Έτοιμο για κατασκευή πυρηνικής βόμβας

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του Al Jazeera ότι η Τεχεράνη είναι πλέον τεχνολογικά ικανή για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, λέγοντας ότι «σε μερικές ημέρες θα είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 90%. Το Ιράν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την κατασκευή της».

Ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ για το πυραυλικό της πρόγραμμα, αλλά και για την περιφερειακή πολιτική της. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην το απειλούν με χρήση βίας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε βία ως μέσο ύστατης καταφυγής προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr