Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ φέτος από το 4,3%, στο 7%

Τα πράγματα στην οικονομία πάνε καλύτερα από ό,τι περίμενε και η κυβέρνηση και οι διεθνείς αναλυτές. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ φέτος από το 4,3%, στο +/- 7%, δίνοντας το σήμα ότι η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα μετά την ύφεση κατά 9% που έφερε το 2020 η πανδημία του κοροναϊού.

[Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προέβλεπε 4,8% και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 βελτίωνε (με βάση νεότερα στοιχεία) την αύξηση του ΑΕΠ θεωρώντας ότι θα κλείσει το 2021 στο  6,1%.]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι περίπου 4% με ώθηση από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και αυτών του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Παράλληλα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία το 2021 αλλά και το 2022. Έτσι θεωρεί ότι η ανάπτυξη φέτος θα “σκαρφαλώσει” στο 6,5%. 

Τι βλέπουν οι ανεξάρτητοι διεθνείς αναλυτές

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και διεθνείς αναλυτές βλέπουν μεγαλύτερη ανα΄πτυξη στην Ελλάδα. Η Fitch Solutions εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στο 6,3%, τονίζοντας πως το 2021 θα αποτελέσει το έτος όπου η χώρα θα σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ προβλέπει πως και το 2022 θα είναι ένα πολύ ισχυρό έτος για την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά της η Citigroup αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 από 5,3% σε 8,8% επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν  κατά 12,5% το τρέχον έτος και κατά 9,7% το 2022 ενώ παράλληλα οι  εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 12% και 10,9% αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση και για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού το 2022, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως τις 21 του μήνα. Στο σχέδιο αυτό θα περιγράφεται πως θα αξιοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη, με πιθανότερη εκδοχή οι διαθέσιμοι πόροι να διατεθούν σε αναπτυξιακές ανάγκες παρά σε επιδοματική πολιτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr