Θετικές είναι οι εντυπώσεις της JP Morgan για τις τράπεζες

.

Θετικές είναι οι εντυπώσεις σε στελέχη της JP Morgan που βρέθηκαν στην Αθήνα για επαφές με τραπεζίτες και ανθρώπους της αγοράςΣημειώνουν ότι κατά τις επαφές τους στην Αθήνα  κυριάρχησε η αισιοδοξία και το μήνυμα είναι εμπιστοσύνη: η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs και μετά χρόνια πίεσης, η προσοχή του κλάδου στρέφεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη αποδόσεων.

Οι διοικήσεις είναι αισιόδοξες σε ό,τι αφορά τους στόχους για αποδοτικότητα κεφαλαίων (ROTE) 8-10% το 2022-23 και ενώ η JP Morgan καταγράφει κάποια αυξημένη προσοχή σε ό,τι αφορά το μέτωπο των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), άλλες κρίσιμες παράμετροι όπως οι προμήθειες και τα κόστη κινούνται καλύτερα απ’ ό,τι οι αρχικές προσδοκίες.

  • “Έχουμε εδώ και καιρό δει τις ελληνικές τράπεζες ως ελκυστική ιστορία επαναξιολόγησης με βάση το ROTE, επισημαίνει στην έκθεσή της. Με τον δείκτη τιμής προς ενσώματη αξία (P/TBV) τώρα κοντά στις 0,5 φορές το 2022, τη γενική αισιοδοξία για τα μακροοικονομικά και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων να έχουν σε μεγάλο βαθμό τιμολογηθεί, το πρώτο σκέλος του trade έχει αποδώσει. Από εδώ και στο εξής η πιθανή βελτίωση του ROTE στο 8-10% και η αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν προς τις 0,7-0,8 φορές τα επόμενα 2-3 χρόνια”.

«Καθαρός ουρανός» για τις τράπεζες

Οι ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο, η απόρριψη ενεργητικού και οι πληρωμές μερισμάτων προσφέρουν «καθαρό ουρανό» για τις τράπεζες. Η Eurobank παραμένει το top pick για τον οίκο.

Πιο αναλυτικά επισημαίνει πως τηρεί overweight στάση για την Eurobank και την Alpha λόγω ανάπτυξης (με την Eurobank να παραμένει η κορυφαία επιλογή της) καθώς και για την Εθνική Τράπεζα λόγω του αμυντικού ισολογισμούς της, ενώ ουδέτερη στάση τηρεί για την Πειραιώς, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό μετασχηματισμό που σημειώνει και το πολύ καλό ιστορικό της διοίκησης, αλλά σημειώνοντας πως εμφανίζει χαμηλότερα κεφαλαιακά μαξιλάρια και έχει έναν πιο μακρύ δρόμο προς την ομαλοποίηση του ROTE. Έτσι, δίνει τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ για την Alpha με περιθώριο ανόδου 35%, το 1,20 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 29%, τα 3,30 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 20% και τα 1,90 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 29%.

Το μέτωπο των NPEs

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των NPEs, η JP Morgan σημειώνει ότι η μείωση, μέσω τιτλοποιήσεων, κινείται ταχύτερα απ’ όσο προβλεπόταν και οι κίνδυνοι εκτέλεσης στο μέτωπο αυτό από εδώ και στο εξής περιορίζονται.

  • Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ η Alpha Bank και η Πειραιώς θα ακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτό είναι σημαντικό σημείο καμπής για τον κλάδο καθώς προηγήθηκαν 10 και πλέον επώδυνα χρόνια. Επισημαίνεται δε ότι τράπεζες και αρχές έχουν το νου τους ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά: οι servicers που συνάντησαν τα στελέχη του αμερικανικού οίκου τονίζουν ότι οι οργανικές πληρωμές βελτιώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν νέο πτωχευτικό δίκαιο μειώνουν σταδιακά το κόστος εισπράξεων.

Αν ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψη, οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR) κατά 50-80 μονάδες βάσης.

Αισιοδοξούν οι διοικήσεις των τραπεζών

Όπως σημειώνει η JP Morgan, οι διοικήσεις διατηρούν μεγάλη αισιοδοξία αναφορικά με την επίτευξη ROTE 8-10% το 2022-23. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) παραμένουν σημείο πίεσης, αλλά άλλοι παράγοντες όπως οι προμήθειες κινούνται καλύτερα από το βασικό σενάριο, προσφέροντας αντιστάθμιση.

Η πρόβλεψη του οίκου είναι ελαφρά πιο συντηρητική από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων καθώς όπως επισημαίνει, δεν βλέπει στήριξη στην απόδοση κεφαλαίων (ROTE) από τα προ προβλέψεων κέρδη την επόμενη τριετία. Ενώ η βελτίωση σε ό,τι αφορά προμήθειες/κόστη είναι εντυπωσιακή, δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πίεση που προκύπτει από τα NII. Ακόμα και έτσι, όμως, με την ευμεγέθη ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, εκτιμά ότι είναι εφικτή μια απόδοση 7-9% το 2022-23.

Οι αποτιμήσεις υπονοούν ότι σε σημαντικό βαθμό η αισιοδοξία έχει ήδη τιμολογηθεί. Εξ αυτού και η βελτίωση του ROTE μπορεί να είναι ο οδηγός. Με μελλοντικό P/TBV στο 0,48, οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount 40% από ανταγωνιστές με αντίστοιχο ROTE.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr