Με υψηλότερους ρυθμούς από τις προβλέψεις «τρέχει» η ανάπτυξη

Θέμα λίγων εικοσιτετραώρων είναι να ανακοινώσει επισήμως το υπουργείο Οικονομικών ότι η πρόβλεψή του για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3,6% ήταν συντηρητική και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλύτερο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα βάλει την ελληνική οικονομία σε νέα αφετηρία ενόψει της ισχυρότατης ανάπτυξης που αναμένεται το 2022 και το 2023 λόγω των μεγάλων χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Την επόμενη Τρίτη η αναθεώρηση

Την ερχόμενη Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει τη νέα πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021. Αν μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ δώσει καλύτερο αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του έτους –η αρχική πρόβλεψη μιλούσε και ύφεση 2,3% λόγω του lockdown που είχε αρχίσει το Νοέμβριο του 2020, τότε τα μειδιάματα θα γίνουν πλατιά χαμόγελα στην πλατεία Συντάγματος.

Εφόσον υπάρξει αναθεώρηση για το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου και στο δεύτερο τρίμηνο επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τότε εκτιμάται ότι το τελικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους θα καλύψει κατά ένα μεγάλο ποσοστό, που θα κυμαίνεται πάνω από 50%, τις απώλειες του 2020 όταν το ΑΕΠ είχε σημειώσει σημαντική κάμψη κατά 8,2% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες με έκθεσή της η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι εντυπωσιακή και θα αγγίξει το 13%.

Ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 4%

Σημειώνεται ότι πέραν της συντηρητικής πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 όλοι οι άλλοι ελληνικοί αλλά και διεθνείς οργανισμοί, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην οικονομία μας , εκτιμούν ότι θα κινηθεί με υψηλότερους ρυθμούς. Ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2%, το ΙΟΒΕ 5%, το ΚΕΠΕ 4,7% και η Εθνική Τράπεζα είναι η πλέον αισιόδοξη προβλέποντας στην τελευταία έκθεσή της αύξηση του ΑΕΠ κατά  5,7%. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3% ενώ το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν για το τρέχον έτος ανάπτυξη 3,8%.

Στη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να συμβάλλουν τόσο η αύξηση των λιανικών πωλήσεων, η αύξηση των εξαγωγών καθώς και η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 10,1%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που εκδηλώθηκε τον Μάιο με αύξηση 15,7% και τον Απρίλιο κατά 41,2%. Οι εξαγωγές έχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση κατά 33,7% τον Ιούνιο που ακολούθησε το +48,8% του Μαΐου και το +57,7% του Απριλίου. Η οικοδομική δραστηριότητα δείχνει να έχει επανέλθει στο σύνολο της χώρας και τον Ιούνιο παρουσίασε αύξηση κατά 8,2%.

Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού

Όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους, που λήγει στο τέλος του μήνα, οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα θετικές αφού ο τουρισμός δείχνει να ανακάμπτει σε σημαντικό βαθμό και οι εισπράξεις αναμένεται να αγγίξουν ή να ξεπεράσουν το 65% του 2019, που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει έσοδα περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό πάνω από τις προβλέψεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και των αρμοδίων τουριστικών παραγόντων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr