Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές εγκαταστάσεις σιτηρών στον Δούναβη αυτή την εβδομάδα απειλούν μια ζωτικής σημασίας ποτάμια διαδρομή για τις εξαγωγές του Κιέβου, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να σφίξει τη θηλιά γύρω από έναν βασικό τομέα της οικονομίας λίγες ημέρες μετά την εγκατάλειψη της ναυτιλιακής συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα των σιτηρών στην περιοχή της Οδησσού και οι επιθέσεις της Δευτέρας σε υποδομές κατά μήκος του Δούναβη επανέφεραν μνήμες από το εξαγωγικό αδιέξοδο που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Χωρίς τον Δούναβη, η κατάσταση των εξαγωγών γίνεται κρίσιμη. Το να γίνονται εξαγωγές μόνο με χερσαίες διαδρομές αφορά ένα πολύ μικρό ποσό.», δήλωσε ο Denys Marchuk, αναπληρωτής επικεφαλής του Ουκρανικού Αγροτικού Συμβουλίου.

«Δεν έχουμε άλλο τρόπο να εργαστούμε. Εάν κλείσει η Μαύρη Θάλασσα, ο Δούναβης είναι μία από τις κύριες οδούς που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι αποθήκες σιτηρών του Δούναβη χτυπήθηκαν τη Δευτέρα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος μαζί με δεξαμενές για την αποθήκευση άλλων φορτίων.

«Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτίθεται σε αυτά τα λιμάνια στο εγγύς μέλλον και να εμποδίζει τις εξαγωγές».

Μετά τις αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας, το κανάλι του Δούναβη έχει δει διακοπές στη ναυτιλία, αν και δεν ήταν σαφές γιατί υπήρξε επιβράδυνση της κυκλοφορίας των πλοίων.

Συνέχισε να υπάρχει συμφόρηση, με συσσώρευση πλοίων, ουρές για να πάρουν τη σειρά τους στο λιμάνι ή να κινούνται αργά κατά μήκος του καναλιού του Δούναβη την Τρίτη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από την εταιρεία αναλύσεων MarineTraffic.

Είκοσι πλοία, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών πλοίων, ήταν αγκυροβολημένα κοντά στον κρίσιμο τερματικό σταθμό του λιμανιού Izmail. Μόλις τρία πλοία μπόρεσαν να αποπλεύσουν από το Izmail και άλλα τρία έφτασαν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Υπήρχε επίσης συμφόρηση γύρω από το Reni με επτά πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια καυσίμων εσωτερικής ναυσιπλοΐας, αγκυροβολημένα κοντά σε αυτό το λιμάνι περίπου 45 χιλιόμετρα από το Izmail.

Αύξηση στα ασφάλιστρα

Ασφαλιστικές πηγές δήλωσαν ότι η κάλυψη κινδύνου πολέμου για τα λιμάνια της Ουκρανίας που ήταν μέρος της ανενεργού συμφωνίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας είχε ανασταλεί με ορισμένους ασφαλιστικούς παρόχους να επανεξετάζουν τις διατάξεις για τα λιμάνια του Δούναβη.

Πηγές του ασφαλιστικού κλάδου δήλωσαν την Τρίτη ότι υπήρχαν λίγα αιτήματα για την κάλυψη νέων ναυλώσεων για πλοία που θέλουν να παραλάβουν φορτία από τα λιμάνια του Δούναβη της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία φαίνεται να στοχεύει στην καταστροφή των υποδομών και όχι στον εκφοβισμό της ναυτιλίας, αν και το τελευταίο είναι το παρόν αποτέλεσμα», δήλωσε μια ασφαλιστική πηγή.

Ένας άλλος είπε: «Ακόμη και με οποιαδήποτε κάλυψη εξακολουθεί να προσφέρεται για τα λιμάνια του Δούναβη, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Ο διάδρομος του Δούναβη έχει αυξημένη σημασία για το Κίεβο μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά, την οποία η Ρωσία εγκατέλειψε την περασμένη εβδομάδα.

Η διαδρομή θα μπορούσε να εξάγει περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το μήνα πριν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Mera.

Οι οδικές και σιδηροδρομικές εξαγωγικές διαδρομές θα είναι σε θέση να χειριστούν μόνο έως και 2 εκατομμύρια τόνους προϊόντων το μήνα, δήλωσε ο Marchuk.

Αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει το εξαγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας. Η Ουκρανία αναμένει να παράγει 44 εκατομμύρια τόνους σιτηρών φέτος. Η Ουκρανία παραδοσιακά εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών που παράγει.

Ορισμένοι από τους δυτικούς γείτονες της Ουκρανίας έχουν επίσης περιορίσει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών υπό την πίεση των αγροτών τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι υποφέρουν από τον πρόσθετο ανταγωνισμό.

Η επίθεση στις υποδομές του Δούναβη ακολούθησε μια εβδομάδα ρωσικών επιθέσεων που έπληξαν υποδομές που σχετίζονται με σιτηρά στα κύρια λιμάνια της Οδησσού.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι επιθέσεις κατέστρεψαν 60.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για εφοδιασμό στην Κίνα, δεξαμενές και αγκυροβόλια και υποδομές που ανήκουν στις Kernel, Viterra και CMA CGM Group.

Η Kernel δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες για να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις στο Chornomorsk, όπου η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ζημιές ήταν «σημαντικές».

Ο Marchuk δήλωσε ότι τα χαμένα σιτηρά άξιζαν 8 εκατομμύρια δολάρια.

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε ότι οι επιθέσεις επιδιώκουν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να αυξήσουν τη σημασία της Ρωσίας ως παγκόσμιου προμηθευτή σιτηρών.

Τα χτυπήματα, είπε, δείχνουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να «εκβιάσει» τη Δύση για να κερδίσει την επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας και την άρση ορισμένων κυρώσεων και περιορισμών.

Ο Marchuk δήλωσε ότι οι επιθέσεις χρησίμευσαν επίσης για να τρομάξουν τα εμπορικά πλοία.

Μια τοπική ειδησεογραφική έκθεση ανέφερε ότι η επίθεση της Δευτέρας στο Δούναβη περιελάμβανε 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με μόνο τρία από αυτά να καταρρίπτονται, μια πολύ μικρότερη αναλογία από ό, τι στο Κίεβο, όπου τα δυτικά συστήματα αεράμυνας έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr