κοροναϊός κρούσματα θάνατοι

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού, ιδίως στην Αττική, εξέφρασε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ν. Θωμαΐδης.

Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι «η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την τελευταία εβδομάδα έκλεισε με μια μεγάλη αύξηση του ύψους 205%, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας» προσθέτοντας ότι «έγινε αυτό που δεν θέλαμε να δούμε στα λύματα, μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου. Αυτό σημαίνει εκτεταμένη διασπορά στην Αττική. Ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».

«Κρίσιμη καμπή της επιδημίας»

Ο καθηγητής ενημέρωσε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η ανάλυση των δειγμάτων του σαββατοκύριακου, ενώ από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος παραδέχθηκε ότι βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Περί μεταλλαγμένων στελεχών

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού που έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα, εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία. «Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: economico.gr