ΕΟΠΥΥ

Θρασύτατη κακουργηματική απάτη 8,24 εκατ. Ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ από 227 εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών, εξιχνίασε η Οικονομική Αστυνομία.

Όπως έγινε γνωστό, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών για περισσότερες από 71 χιλιάδες παράνομης εκτέλεσης συνταγογραφήσεων επιθεμάτων, εκ των οποίων επήλθε ιδιαίτερα μεγάλη ζημία 8.237.193,71 Ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε, ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες εισήγαγαν τα επίμαχα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους και στο χρονικό διάστημα 2017-2019 ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ δίχως όμως να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες τον εργασιακό φόρτο που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν, ότι δήθεν τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που πραγματικά ανήκουν, ανταγωνιζόμενες αθέμιτα και με στόχο την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέχεια, οι εταιρίες παροχής ιατρικών υπηρεσιών προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία όμως δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και μάλιστα ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που πραγματικά ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν εντελώς από το μητρώο, καθώς δεν θα μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Από την Οικονομική Αστυνομία υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα ή επώνυμα στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) “Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα”, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr