Μίκης κηδεία

Ενα θρίλερ που δεν άξιζε στο μέγεθος του Μίκη Θεοδωράκη εκτυλίσσεται μετά τον θάνατό του με “μήλον της έριδος” τον τόπο που θα γίνει η ταφή του. Ο ίδιος είχε δηλώσει γραπτώς την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, και σήμερα ήρθε στην δημοσιότητα και δεύτερη επιστολή του με την επιθυμία αυτή. Η οικογένειά του όμως ήθελε να ταφεί στο Βραχάτι, όπου βρισκόταν η εξοχική κατοικία του.

Δικαστικό φρένο για την ταφή

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στην οικογένεια του εκλιπόντος μουσικοσυνθέτη οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του Μίκη Θεοδωράκη και συγκεκριμένα στενού του συνεργάτη. Έτσι, σε πρώτη φάση φαίνεται να παίρνει προβάδισμα η επιθυμία του μεγαλειώδους δημιουργού, καθώς ο συνεργάτης του προσκόμισε στη σχετική αίτηση πλήθος εγγράφων που πιθανόν αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι τα σχέδια της οικογένειας του συνθέτη δε συμβαδίζουν με αυτό που εκείνος ήθελε για το τέλος του π δηλαδή, να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων, λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης, ορίστηκε για τη Δευτέρα.

Η επιστολή στον Μανώλη Σκουλάκη

Παράλληλα, ήρθε στο φως και δεύτερη επιστολή, από το 2013, του Μίκη Θεοδωράκη προς τον τότε δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, με την οποία ζητούσε τη συνδρομή του στην υλοποίηση της επιθυμίας του να ταφεί στον Γαλατά. Την επιστολή δημοσιοποίησε ο νυν δήμαρχος της κρητικής πόλης, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Μεταξύ άλλων, ο μεγάλος δημιουργός αναφέρει στην επιστολή ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη στην επιθυμία του, επισημαίνει όμως ότι είναι δικαίωμά του να αποφασίσει εκείνος για την τύχη του σώματός του και ζητάει από τον τότε δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατισχύσει, όπως γράφει, η επιθυμία του απέναντι σε οποιαδήποτε αντίθεση. Και προσθέτει ότι, αν ο Μανώλης Σκουλάκης δεν είναι πια δήμαρχος όταν συμβεί το μοιραίο, να ενημερωθεί ο τότε δήμαρχος της πόλης για την επιθυμία αυτή, όπως και συνέβη.

«Σάς γράφω σήμερα για να απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία του αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

mikis_2

Εχει σημασία το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε από τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους, τον γ.γ. Του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου,τον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη και τον πρώην Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη να λειτουργήσουν ως «φύλακες» και αρμόδιους εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας.

Υπό φύλαξη σε 24ωρη βάση η σορός του

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α’ Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr