Ένα επικίνδυνο σενάριο, σχετικά με τις εκλογές της Τρίτης 3 Νοεμβρίου για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, καλούνται να εξετάσουν τα ΜΜΕ, καθώς υπάρχει κίνδυνος «εκτροχιασμού» ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας.

Αυτοανακήρυξη νίκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, τρεις πηγές προσκείμενες στον Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να ανακηρύξει εαυτόν νικητή των εκλογών, αν προηγείται στην επικράτεια, ακόμα κι αν καταμετρούνται ψήφοι σε κρίσιμες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο Τραμπ κερδίζει τις Πολιτείες-κλειδιά της «Ζώνης του Ήλιου» (Φλόριντα, Τέξας, Νότια Καρολίνα) και προηγείται στην Πενσιλβάνια, ακόμα κι αν η κεφαλή του είναι βραχεία και συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ιδίως δε των επιστολικών.

Τι θα κάνει ο Μπάιντεν

Σε αυτή την περίπτωση, ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, έστω κι αν ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, καλέσει τους πάντες να περιμένουν τα οριστικά αποτελέσματα, καθώς ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Από την άλλη, πάντως, αν ο Μπάιντεν κερδίσει μία από τις κρίσιμες νότιες Πολιτείες, τότε το σχέδιο του Τραμπ θα καταρρεύσει, καθώς θα πρέπει, για να έχει πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, να κερδίσει σε Πολιτείες που ήδη θεωρούνται χαμένες για αυτόν.

Πηγή: economico.gr