Η αστυνομία στη Ρωσία κήρυξε τον διευθυντή σύνταξης του ερευνητικού ιστότοπου The Insider, που έχει προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου, καταζητούμενο και ξεκίνησε έρευνα εναντίον του για παράνομη διέλευση των συνόρων, όπως δήλωσε ο ίδιος και μετέδωσαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρομάν Ντομπροχότοφ είναι ιδρυτής του The Insider που φέτος χαρακτηρίστηκε ξένος πράκτορας από τη ρωσική δικαιοσύνη, αφού ερεύνησε τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του 38χρονου Ντομπροχότοφ, όπου βρίσκονταν η σύζυγός του και τα παιδιά του, αλλά και στο σπίτι των γονιών του. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται εκτός Ρωσίας αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το πού είναι.

Τι λέει ο ίδιος ο καταζητούμενος

«Έρευνες πραγματοποιήθηκαν με βάση κατηγορίες για “παράνομη διέλευση των συνόρων”. Για μία ακόμη φορά κατέσχεσαν όλα τα τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τώρα θα τα εξετάσουν», έγραψε ο ίδιος ο Ντομπροχότοφ στο Twitter. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του παράλογες και τόνισε ότι έχει κάθε δικαίωμα να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας. Τόνισε μάλιστα ότι «πρόκειται προφανώς πρώτον για ένα μέσο προκειμένου να μου ασκήσουν πίεση και δεύτερον για μια προσπάθεια να ανακαλύψουν πού είμαι και τι έρευνες κάνω αυτό το διάστημα».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Γιούλια Κουζνέτσοβα, την οποία επικαλείται το The Insider, τις έρευνες στο σπίτι του Ντομπροχότοβ πραγματοποίησε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB. Η Κουζνέτσοβα δήλωσε στο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό δίκτυο Dojd ότι οι αρχές έχουν περιλάβει τον Ντομπροχότοβ στον κατάλογο με τους καταζητούμενους. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα RBK, ο 38χρονος δημοσιογράφος κατηγορείται ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της ουκρανικής επαρχίας Λουχάνσκ μεταξύ της 31ης Ιουλίου και της 1ης Αυγούστου.

«Πράκτορας του εξωτερικού»

Ο ιστότοπος The Insider είχε χαρακτηριστεί τον Ιούλιο «πράκτορας του εξωτερικού» από τη ρωσική δικαιοσύνη. Ήδη τον Ιούλιο είχαν γίνει έρευνες στο σπίτι του Ντομπροχότοφ όπως και στο σπίτι των γονιών του στο πλαίσιο μιας υπόθεσης «δυσφήμησης» στην οποία εμπλεκόταν ένας Ολλανδός δημοσιογράφος. Η αστυνομία είχε τότε κατασχέσει το διαβατήριό του. Ο ιστότοπος The Insider είναι γνωστός για τις έρευνες του και έχει κάνει αποκαλύψεις για τις καταγγελλόμενες δηλητηριάσεις των Ρώσων αντιφρονούντων Αλεξέι Ναβάλνι και Βλαντίμιρ Κάρα- Μούρζα, όπως και του συγγραφέα Ντμίτρι Μπικόφ. Ο Ντομπροχότοφ συμμετέχει εδώ και χρόνια σε κινήματα της αντιπολίτευσης και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr