Έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, όπου τέθηκαν αντιμέτωποι ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Με καταμετρημένο το 50,9%, ο Μπολσονάρο προηγείται με 50,6%, ενώ ο Λούλα συγκεντρώσει το 49,4%.
- Η διαφορά ανάμεσα στους δύο μειώνεται όσο περνάει η ώρα. Παρακολουθήστε τα αποτελέσματα ζωντανά εδώ
Πώς εκλέγεται κάποιος πρόεδρος στη Βραζιλία
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας εκλέγεται απευθείας από τον λαό, δηλαδή όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων κερδίζει.
Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, με 11 υποψηφίους. Επειδή κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι οδηγήθηκαν σε δεύτερο γύρο.
Ο πρώην πρόεδρος Λούλα ήταν μπροστά με το 48.4%. Ο Μπολσονάρο είχε το 43% των ψήφων, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκόποι.
Επειδή οι μεγαλύτεροι δήμοι είναι συχνά οι τελευταίοι από τους οποίους βγαίνουν επίσημα στοιχεία, τα πρώιμα αποτελέσματα μπορεί να είναι παραπλανητικά. Στον πρώτο γύρο, η υποστήριξη του Λούλα ήταν ισχυρότερη στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας και του Μπολσονάρο στο νότο. Η πολιτεία Μίνας Ζεράις θεωρείται συχνά από τις πιο κρίσιμες.


Πηγή: economico.gr