Το… ξανασκέφτηκε, κατά τα φαινόμενα, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, όσον αφορά στην παραμονή του στο τιμόνι της κυβέρνησης της χώρας.

«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε στη Γερουσία της Ρώμης ο Μάριο Ντράγκι, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες και η αβεβαιότητα μεγάλη εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων. «Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου» δήλωσε ο Ντράγκι, αφήνοντας ακόμα ανοιχτό παράθυρο για παραμονή στην πρωθυπουργία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε προσπαθήσει να μεταπείσει τον Ντράγκι να μην αποχωρήσει καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει το μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη. Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την δευτερολογία του, πριν λίγο στη Γερουσία της Ρώμης.

«Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης»

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου», ξεκαθάρισε.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Το χρονικό της αστάθειας

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, επικαλούμενος ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται, στην οποία συμμετέχουν πολιτικά κόμματα που καλύπτουν ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Η Ευρώπη θέλει «σούπερ Μάριο»

Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας επιθυμούν την παραμονή του Μάριο Ντράγκι, ως εγγύηση σταθερότητας. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του ισπανού πρωθυπουργού στο Politico με τίτλο «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι». Οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση: και μόνο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Μάριο Ντράγκι αναζωπύρωσε τους φόβους για εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκρηκτικό παράγοντα για την ευρωζώνη. Ηδη, το χρέος της Ιταλίας βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr