Τεχεράνη πυρηνικού

Θρίλερ, με άγνωστη ακόμη διάσταση, εξελίσσεται στην Τεχεράνη μετά από δολοφονική επίθεση που είχε ως στόχο τον «αρχιτέκτονα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ τραυματίσθηκε σε επίθεση στα περίχωρα της Τεχεράνης και νοσηλεύεται, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδιδαν ότι ο επιστήμονας, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης, χωρίς να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες των πυρηνικών του επιστημόνων, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Όμως, ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιστατικό το οποίο να αφορά πυρηνικούς επιστήμονες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Φαχριζαντέχ: Το “πυρηνικό ισοδύναμο” του Σολεϊμανί

Ο 59χρονος Μόχσεν Φαχριζαντέχ έχει χαρακτηριστεί ως «πυρηνικό» ισοδύναμο με τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος στρατιωτικός διοικητής της χώρας.

Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ τον Ιανουάριο, σε ηλικία 62 ετών.

Ο Αλί Χασίμ, δημοσιογράφος του Al Jazeera , έγραψε στο Twitter: «Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στην Τεχεράνη, ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Τεχεράνη. Το όνομά του είναι Μόχσεν Φαχριζαντέχ».

Και πρόσθεσε: «Ο Μόχσεν Φαχριζαντέχ είναι ο πυρηνικός Κασέμ Σολεϊμανί του Ιράν».

Το 2018, ο Φαχριζαντέχ ορίστηκε διευθυντής του συνολικού πυρηνικού σχεδιασμού του Ιράν.

Πηγή: economico.gr