Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στην Τζόρτζια για τις δύο εναπομείνασες έδρες στη Γερουσία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ κερδίζει τη μία έδρα, εκτοπίζοντας την Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστή Κέλι Λέφλερ.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα μιλάμε για εκτιμήσεις και όχι τελικά αποτελέσματα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι το τηλεοπτικό δίκτυο NBC θεωρεί «ανοιχτό» το όποιο αποτέλεσμα και για τις δύο μονομαχίες, δηλαδή, και αυτή μεταξύ του Δημοκρατικού Τζον Όσοφ και του Ρεπουμπλικανού Ντέιβιντ Περντιού.

Τεράστια σημασία για Μπάιντεν

Η σημασία των εκλογών στην Τζόρτζια είναι τεράστια και για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν: αν κερδίσουν οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι, τότε η Γερουσία περνά στα χέρια του κόμματος, αφού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα διαθέτουν από 50 έδρες και προεδρεύουσα του σώματος -με δικαίωμα ψήφου- θα είναι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

Αν, από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν έστω και μία από τις δύο έδρες, τότε θα ελέγχουν τη Γερουσία και θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, μπλοκάροντας νομοσχέδια και πρωτοβουλίες που θα έχουν περάσει από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ανοιχτές οι δύο μονομαχίες

Ο Γουόρνοκ δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι κέρδισε την αναμέτρηση στην Τζόρτζια που έκρινε μια έδρα στη Γερουσία και υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους πάντες και θα εκπροσωπήσει όλους τους πολίτες της Τζόρτζιας, «ανεξαρτήτως του ποιον ψηφίσατε», τονίζοντας πως τον «τιμά η πίστη που μου δείξατε».

Από την πλευρά της, η Κέλι Λέφλερ δεν αναγνώρισε την ήττα της, τουναντίον προέβλεψε ότι «θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές». Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, αμφίρροπη παραμένει η μάχη μεταξύ Όσοφ και Περντιού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο, ώστε να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, Όσοφ και Γουόρνοκ προηγούνται οριακά των Περντιού και Λέφλερ

Πηγή: economico.gr