Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να «αποκρυπτογραφήσει» τη σημασία της κατάσχεσης των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν, η Τεχεράνη κάνει κίνηση προς την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Υπενθυμίζεται ότι το Ιραν προχώρησε στην κίνηση αυτή, αφού πρώτα η Ελλάδα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ και αφού στη συνέχεια οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Χωρίς… φανφάρες

Αμερικανοί και έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη». «Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη … Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες» και συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

«Καμπανάκι» από το Bloomberg

Όπως ήδη έγραψε το economico.gr, ανάλυση του Bloomberg αποδίδει την κατάσχεση των πλοίων, που το καθένα είναι φορτωμένο με περίπου 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σε αντίποινα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν για τη δέσμευση του τάνκερ στην Κάρυστο. «Η Ελλάδα είναι το έθνος με τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων στον κόσμο, κάτι που καθιστά κάθε διαμάχη με το Ιράν δυνητικά σοβαρή για την παγκόσμια αγορά», τονίζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι το ένα πέμπτο των ημερήσιων προμηθειών αργού διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, τη στενή θαλάσσια οδό που χωρίζει τον Περσικό Κόλπο από τον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως φάνηκε και σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Φρουροί της Επανάστασης, η επιχείρηση κατάληψης των δύο πλοίων ήταν οργανωμένη και εκτελέστηκε με ακρίβεια. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την επιχείρηση, η οποία έλαβε το χαρακτηρισμό της «πειρατείας», το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έσπευσε να επισημάνει ότι 17 ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται ελλιμενισμένα στη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες τέτοιες κινήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr