Μακρόν Ρωσία

Θύελλα αντιδράσεων στην Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής  προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν  Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος  πρότεινε η Ρωσία να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αρχιτεκτονική ασφαλείας για το αύριο 

Τα σχόλια σε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, έγιναν αφότου ο Μακρόν είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, όπου συζήτησαν την επιθετικότητα της Ρωσίας και πώς μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ο Μακρόν είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να προετοιμάσουν μια «αρχιτεκτονική ασφαλείας για το αύριο» στην περιοχή. «Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -όπως έλεγε πάντα ο [Ρώσος] πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν- είναι ο φόβος ότι το ΝΑΤΟ θα φτάσει μέχρι τις πόρτες του και η ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν.

Να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Αυτό το θέμα θα είναι μέρος των θεμάτων για την ειρήνευση, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς προστατεύουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τα σχόλια προκάλεσαν έντονη κριτική στο Κίεβο την Κυριακή. «Κάποιος θέλει να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα κράτος τρομοκρατικό και δολοφόνο;» έγραψε ο Oleksiy Danilov, ο επικεφαλής εθνικής ασφάλειας του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy, σε tweet. Αναφερόμενος στα δικαστήρια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε: «Αντί για τη Νυρεμβέργη — να υπογράψουμε συμφωνία με τη Ρωσία και να σφίξουμε τα χέρια;»

Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy είπε ότι ο κόσμος χρειάζεται αντ’ αυτού εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, η οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει. «Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας μετά τον Πούτιν», έγραψε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak.

Το Κίεβο, το οποίο το ίδιο αναζητά μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφαλείας από τα δυτικά κράτη, έχει απορρίψει κάθε πρόταση ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να ανταμειφθεί με παραχωρήσεις μετά τη σύγκρουση, δεδομένου ότι η Ρωσία ήταν ο επιτιθέμενος.

Οι επικριτές είχαν προηγουμένως κατηγορήσει τον Μακρόν ότι ήταν ήπιος απέναντι στη Μόσχα, αφού υποστήριξε ότι η Δύση «δεν θα έπρεπε να ταπεινώνει τη Ρωσία» για τον πόλεμο, επειδή θα είναι ακόμα γείτονας μόλις τελειώσει η σύγκρουση.

Η Ρωσία είναι αυτή που πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν επιτίθεται σε άλλους

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ότι διαφωνεί ουσιαστικά με τον Μακρόν.

«Οι μόνες εγγυήσεις ασφαλείας στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε είναι ουσιαστικά μη ρωσικές», έγραψε στο Twitter. «Η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν επιτίθεται σε άλλους. Μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για [την ευρωπαϊκή ασφάλεια]».

Ο Artis Pabriks, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λετονίας, δήλωσε στους FT: «Η ιδέα ότι η ρωσική εισβολή [στην] Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί από τη Δύση δίνοντας εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία πέφτει στην παγίδα της αφήγησης του Πούτιν ότι η Δύση και η Ουκρανία είναι υπεύθυνες για αυτό τον πόλεμο και η Ρωσία είναι [ένα] αθώο θύμα».

Σφοδρή αντίδραση από τη Λιθουανία 

Ο Linas Linkevicius, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της. Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που επιτρέπει σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί».

Τα σχόλια του Μακρόν φάνηκε επίσης να δίνουν αξιοπιστία στον ισχυρισμό του Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ είχε «επεκταθεί» προς τα σύνορα της Ρωσίας με την αποδοχή πρώην σοβιετικών κρατών και ότι αυτός ήταν ένας νόμιμος λόγος για την εισβολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr