Ένταση στις σχέσεις Αθήνας και Τιράνων προκαλεί η σύλληψη από τις αλβανικές αρχές του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ήδη προχώρησε σε παρέμβαση για το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύλληψη μέσα στη νύχτα

Ο Φρέντι Μπελέρης, που συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του, ενώ η σύλληψη προκάλεσε έντονη διπλωματική κινητικότητα και οργή στην Αθήνα.

«Δεν δεχόμαστε εκπτώσεις στο κράτος δικαίου»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιστατικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιοδεύει στη Λέσβο, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, όπου, δυστυχώς, συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης», υπογραμμίζοντας ότι «θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την ΕΕ, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Παράλληλα, με ανάρτησή του στα social media, έκανε γνωστό ότι «ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Αντίδραση της Αθήνας

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφού νωρίτερα ενημέρωσε για το ζήτημα τον κ. Μητσοτάκη. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, είχε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι Φρέντι Μπελέρης αφέθηκε ελεύθερος το πρωί της Παρασκευής, καθώς ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω του ανταποκριτή του στο Αργυρόκαστρο. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του Φρέντι Μπελέρη που παραμένει κρατούμενος, μαζί του βρίσκονται σε κράτηση ο δικηγόρος του, αλλά και ο συνεργάτης του υποψήφιου Δημάρχου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr