Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ετοιμάζεται να εξετάσει νομικές προσφυγές για την άρση της ασυλίας 21 φιλοκούρδων βουλευτών, αυξάνοντας την πίεση σ’ ένα πολιτικό κόμμα που αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο καταστολής και τώρα αντιμετωπίζει εκκλήσεις για τη διάλυσή του.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο του κοινοβουλίου, για σχέσεις με κούρδους μαχητές και έχει εντείνει τις κατηγορίες της μετά τον φόνο τούρκων κρατουμένων στο Ιράκ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στοχοποίηση καταγγέλει το HDP

Σε απάντηση το HDP επέκρινε το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί μια αποτυχημένη στρατιωτική αποστολή διάσωσης για να το στοχοποιήσει πολιτικά και για να σπείρει εθνοτικές διαιρέσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ανησυχία για τις νομικές κινήσεις.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ, μέλος του AKP, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι είναι “λυπηρό” για το κοινοβούλιο να έχει να ασχοληθεί με τόσους πολλούς φακέλους με τέτοιες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν “ανθρωποκτονία”, “διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας” και “πρόκληση μίσους”.

Δικαστικές υποθέσεις

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι 20 βουλευτές του HDP και ένας από ένα κόμμα που συνδέεται με το HDP είναι μεταξύ των 25 που έχουν στοχοποιηθεί στις δικαστικές υποθέσεις. Το HDP, το οποίο έχει 56 βουλευτές στο 660μελές κοινοβούλιο, αρνείται πως έχει σχέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Τις προσφυγές θα χειριστεί πρώτα μια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν θα τις θέσει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας είναι ασαφές. Εννέα από τους βουλευτές του HDP κατηγορούνται σε σχέση με διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από μια επίθεση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους το 2014 στη συριακή πόλη Κομπάνι. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν στην Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε 37 ανθρώπους.

Η αποτυχία στην Γκάρα

Η Άγκυρα ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι στην περιφέρεια Γκάρα του Ιράκ το PKK εκτέλεσε 13 κρατουμένους, περιλαμβανομένων τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών, στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού με στόχο τη διάσωσή τους. Το PKK ανακοίνωσε πως οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η Περβίν Μπουλντάν, εκ των ηγετών του HDP και μεταξύ αυτών που κατηγορούνται για τις διαμαρτυρίες στο Κομπάνι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η κυβέρνηση επεδίωξε να έχει πολιτικά οφέλη από την επιχείρηση στην Γκάρα.

Άρχισαν να επιτίθενται στο HDP από κάθε κατεύθυνση. Καθημερινά ο χορός που ζητάει ‘να κλείσει το HDP’ κάνει θόρυβο, δείχνει εχθρότητα προς τους Κούρδους και διαδίδει το κλίμα του μίσους“, δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Πέτερ Στάνο δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η ΕΕ “ανησυχεί σοβαρά” για τη συνέχιση της πίεσης επί του HDP, που περιλαμβάνει “αυτό που μοιάζει με πολιτικά υποκινούμενες δικαστικές διαδικασίες.

Πηγή: economico.gr