Θύελλα στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, μετά τη διαρροή προσχεδίου απόφασης, που προτείνει την ανατροπή της νομολογίας Roe vs. Wade, η οποία και διασφάλιζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Αληθινό το έγγραφο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, λοιπόν, επιβεβαίωσε ότι το προσχέδιο της απόφασης σχετικά με την επίδικη νομολογία, το οποίο φέρεται να συνέγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο και να συνυπογράφει η πλειοψηφία του σώματος, είναι αυθεντικό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν αντιπροσωπεύει την «τελική» απόφαση του δικαστηρίου.

Στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, δικαστής Τζον Ρόμπερτς, τόνισε ότι «διέταξε έρευνα» για τη διαρροή αυτή. Το προσχέδιο φαίνεται να ακυρώνει την ιστορική απόφαση του 1973 και να οδηγεί στην επιστροφή των ΗΠΑ στην κατάσταση που ήταν πριν από 50 χρόνια, όταν η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να αποφασίσει αν θα επέτρεπε ή θα απαγόρευε τις αμβλώσεις.

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προέβη σε βαρυσήμαντη δήλωση, προειδοποίησε ότι η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εάν τελικά είναι σύμφωνη με το προσχέδιο, θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση μια σειρά άλλων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην αντισύλληψη ή τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για το ταξίδι του στην Αλαμπάμπα, ο πρόεδρος είπε ότι κατά την άποψή του θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν «όλες οι αποφάσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή» των Αμερικανών, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αναθεωρήσει την απόφαση του 1973 για τις αμβλώσεις.

Ωστόσο, το επίδικο της υπόθεσης ξεφεύγει πολύ από τα στενά -όσο στενά μπορούν να χαρακτηριστούν- όρια του δικαιώματος μιας γυναίκας να επιλέξει και αποκτά ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία πιθανόν να κρίνουν το υπόλοιπο της θητείας του Τζο Μπάιντεν και όχι μόνο, καθώς η απόφαση έρχεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για την πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Πολιτική σύγκρουση

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Μπάιντεν κάλεσε τους πολίτες, αν τελικά ανατραπεί η απόφαση του 1973, να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου υποψηφίους, τόσο σε Πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι οποίοι θα αποτρέψουν την καθιέρωση νόμων που θα καθιστούν το δικαίωμα της άμβλωσης αδύνατο για τις γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν μια εγκυμοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι ένας τέτοιος νόμος που πέρασει πρόσφατα στο Μισισίπι έφερε ξανά την υπόθεση Roe vs. Wade στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν γνωρίζει καλά ότι μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα ανατρέπει την Roe vs. Wade θα αυξήσει δραματικά τις πιέσεις προς την κυβέρνησή του, ειδικά από το πιο προοδευτικό κομμάτι των Δημοκρατικών ψηφοφόρων (το οποίο δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένο από τις ως τώρα επιδόσεις του Μπάιντεν) για νομοθετική παρέμβαση που θα διασφαλιζει σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι σταθερά υποστηρίζουν την ανατροπή της νομολογίας του 1973, θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για το κόμμα και θα δώσει ώθηση για επιτυχημένες ενδιάμεσες εκλογές. Ωστόσο, οι πιο επιφυλακτικοί θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με τους διορισμούς των Γκόρσατς, Κάβανο και Μπάρετ στο Δικαστήριο άλλαξε δραματικά τη σύνθεσή του υπέρ των συντηρητικών, θα διεκδικήσει μέρος της νίκης και ίσως επανεμφανιστεί ακόμα πιο δυναμικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr