Εν μέσω γενικής κατακραυγής για την κίνησή του εν μέσω προεκλογικής καμπάνιας και λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε στο Λευκό Οίκο τελετή-εξπρές για την ορκωμοσία του νέου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, της Έιμι Κόνι Μπάρετ.

Οριακή πλειοψηφία στη Γερούσια, ισχυρή πλειοψηφία στο Δικαστήριο

Ελάχιστο χρόνο μετά την έγκριση της Μπάρετ από τη Γερουσία, με ψήφους 52 υπέρ έναντι 48 κατά και με την Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς του Μέιν να καταψηφίζει, ο Τραμπ κάλεσε την εκλεκτή του για τη θέση της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Λευκό Οίκο και την όρκισε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο διορισμός της Μπάρετ έχει τεράστια σημασία για τις ΗΠΑ, καθώς μαζί με τους δικαστές Γκόρσατς και Κάβανο που επίσης διόρισε ο Τραμπ, η Μπάρετ διασφαλίζει στη συντηρητική πτέρυγα του Δικαστηρίου απόλυτη κυριαρχία έξι ψήφων έναντι μόλις τριων προοδευτικών Δικαστών, και μάλιστα για πολλά χρόνια, αφού και οι τρεις είναι σχετικά νέοι σε ηλικία.

Ικανοποίηση Τραμπ

Ο Τραμπ όρκισε την Μπάρετ στο γρασίδι έξω από το Λευκό Οίκο κάνοντας λόγο για «μια ιστορική ημέρα για την Αμερική», προσθέτοντας ότι «η οικογένεια Μπάρετ κατέκτησε την καρδιά της Αμερικής», και χαρακτήρισε «πολύ ταιριαστό» ότι η Μπάρετ θα πληρώσει την κενή θέση που άφησε η δικάστρια Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, «αληθινή πρωτοπόρος για τις γυναίκες».

Ο Τραμπ που θεωρεί ότι ο διορισμός της Μπάρετ αποτελεί «νίκη» του έναντι των Δημοκρατικών που θεωρούσαν ως έκνομη τη διαδικασία τόσο κοντά στις εκλογές, εξήρε τα «άψογα διαπιστευτήρια» της 48χρονης μητέρας επτά παιδιών, πολύ θρησκευόμενης χριστιανής και πολέμιας της άμβλωσης.

Από την πλευρά της, η Μπάρετ διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της με «ανεξαρτησία», «χωρίς φόβο και πάθος», αφήνοντας στο περιθώριο τις πεποιθήσεις της καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να κατηγορηθεί για «παράβαση καθήκοντος», όπως εξήγησε.

Δημοκρατικοί: «Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία»

Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ο Μιτς Μακόνελ έκαναν επίσης λόγο για «ιστορική ημέρα» για την Αμερική και εξήραν την Μπάρετ, «εντυπωσιακή» νομικό, διόλου «ανακατεμένη στην πολιτική», τονίζοντας πως διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα για τη θέση.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κάγχασε καταγγέλλοντας την «υποκρισία» τους: η δικάστρια Μπάρετ δεν επελέγη εξαιτίας των τυπικών της προσόντων, εξήγησε, αλλά απλούστατα επειδή είναι φορέας απόψεων «της ριζοσπαστικής δεξιάς».

Για τον Σούμερ, οι Ρεπουμπλικάνοι «έβαλαν φωτιά στην αξιοπιστία τους» με αυτή τη διαδικασία, κάπου μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες, πολύ περισσότερο διότι είχαν εμποδίσει τον διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο δικαστικού που είχε προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2016, επικαλούμενοι το ότι ήταν εκλογική χρονιά.

«Η αλήθεια είναι πως αυτός ο διορισμός εντάσσεται σε μια προσπάθεια που κρατάει δεκαετίες για να μεταβληθεί η ισορροπία στο δικαστικό σώμα, να γείρει προς την άκρα δεξιά», επέμεινε.

Για τον ίδιο, η χθεσινή ημέρα ήταν από τις «πιο μαύρες στην αμερικανική ιστορία», όπως ανέφερε εκφράζοντας τη «θλίψη» του.

Ο Μιτς Μακόνελ ανταπέδωσε τα πυρά: «δεν έχουμε καμία αμφιβολία — έχουμε; — ότι αν το παπούτσι ήταν στο άλλο πόδι, (οι Δημοκρατικοί) θα ενέκριναν τον διορισμό», επισήμανε και πρόσθεσε «δεν μπορείς να νικάς πάντα, και οι εκλογές έχουν συνέπειες», αναφερόμενος στη νίκη του Τραμπ το 2016.

Πιέσεις στον Μπάιντεν για ριζοσπαστικά μέτρα

Η Δημοκρατική βουλεύτρια Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, διατύπωσε μέσω Twitter μια πρόταση που συζητείται τελευταία στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών: να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να αποκατασταθεί η ισορροπία ισχύος στο σώμα.

«Όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι», υπερθεμάτισε η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, άλλο μέλος της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

«Όχι και πολύ οπαδός» του σεναρίου αυτού, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν, δεν το αποκλείει εντελώς κι έχει υποσχεθεί ότι θα αναθέσει σε επιτροπή να το μελετήσει, αν εκλεγεί.

Πηγή: economico.gr