Τα «παιχνίδια» του Έλον Μασκ με το Twitter συνεχίζονται, ωστόσο, αυτή τη φορά προκάλεσαν έντονη διεθνή κατακραυγή. Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός λογαριασμών δημοσιογράφων από το Twitter του Έλον Μασκ προκάλεσε αντιδράσεις και από υψηλόβαθμους ευρωπαίους πολιτικούς με ορισμένους να απειλούν για μελλοντικές κυρώσεις και άλλους να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα.

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις»

«Tα νέα για αυθαίρετη παύση δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητικές», ανέφερε σε tweet η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα. «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα». Το Twitter ανέστειλε τους λογαριασμούς πολλών διακεκριμένων δημοσιογράφων – μεταξύ άλλων από την Washington Post, το CNN και τους New York Times – οι οποίοι κάλυπταν τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του κοινωνικού δικτύου Έλον Μασκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έθεταν σε κίνδυνο την οικογένειά του, αναφέροντας, μάλιστα, ότι «οι εν λόγω λογαριασμοί (σ.σ. που κάνουν) doxxing μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή 7 ημερών».

«Συντεταγμένες δολοφονίας»

Συγκεκριμένα, ο Μασκ υποστήριξε ότι οι διαγραφές αφορούσαν άτομα που είχαν αποκαλύψει δημοσίως την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν σε πραγματικό χρόνο (συνήθως αναφερόμενοι στην τοποθεσία του τζετ ή της θαλαμηγού του), περιγράφοντας τις πληροφορίες ως «βασικά συντεταγμένες δολοφονίας». Το Twitter επισήμως δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο ανέστειλε τους λογαριασμούς τους αλλά ορισμένοι από αυτούς τους δημοσιογράφους είχαν σχολιάσει προηγουμένως την απόφαση της πλατφόρμας να αναστείλει τον λογαριασμό @ElonJet που «παρακολουθούσε» τις διαδρομές του ιδιωτικού αεροσκάφους του Ίλον Μασκ. Το Twitter είχε ανακοινώσει στη συνέχεια ότι βάσει του κανονισμού του απαγορεύει στο εξής την πλειονότητα των τουίτ που δηλώνουν τη θέση κάποιου σε πραγματικό χρόνο.

Ο σκληρός νόμος της ΕΕ

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γιούροβα επικαλέστηκε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, δύο βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον κλάδο της τεχνολογίας. Το DSA – ο κανονισμός ελέγχου περιεχομένου της ΕΕ που απαγορεύει τις αυθαίρετες αναστολές λογαριασμών – έγινε νόμος το φθινόπωρο, αλλά οι εταιρείες δεν θα ξεκινήσουν τη διαδικασία συμμόρφωσης μέχρι το καλοκαίρι. Εταιρείες όπως το Twitter πρέπει πρώτα να αναφέρουν τον αριθμό των χρηστών που έχουν στην ΕΕ τον Φεβρουάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο. Το σχέδιο βρίσκεται στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr