Θύελλα στον διεθνή Τύπο κατά Ερντογάν

Το άρθρο – κόλαφος για την Τουρκία του Ερντογάν που φιλοξένησαν χθες οι Financial Times, υπό τη μορφή επιστολής δύο Αμερικανών αξιωματούχων, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί άρθρα και αναλύσεις μιας σειράς έγκυρων διεθνών Μέσων [Wall Street Journal ,Washington Post, New York Times, Bloomberg, Fox News , Economist] τα οποία είχαν ένα κοινό παρονομαστή: την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ! Γιατί είναι το «μαύρο πρόβατο της Συμμαχίας» Και γιατί η Τουρκία είναι το «μυστικό όπλο» του Πούτιν στον Ατλαντικό κόσμο…

« Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις αξίες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του» επισημαίνουν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Finanncial Times.

Ομοβροντία επιθέσεων του διεθνούς Τύπου

Οι εκτιμήσεις αυτές που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι φιλοξενούνται  στην έγκυρη Βρεττανική εφημερίδα, επικαιροποιούν την ομοβροντία επιθέσεων του διεθνούς Τύπου κατά του Ερντογάν, κυρίως για το παζάρι του που αφορά τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η συμπεριφορά του στο Αιγαίο.

Δύο έγκυρα δυτικά Μέσα, ο Economist και το Bloomberg λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επεσήμαναν στο διεθνές ακροατήριό τους ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδειχθεί το μαύρο πρόβατο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, είτε πυροδοτώντας εντάσεις με τη γειτονική Ελλάδα, είτε μπλοκάροντας τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είτε απειλώντας με επίθεση στους Κούρδους (που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ) στη Συρία.

  • Το  Bloomberg από την πλευρά του τόνισε θεωρεί πως όσο θα διαρκεί η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα γίνεται όλο και πιο επιθετικός εναντίον της Ελλάδας, απαιτώντας να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά στο Αιγαίο ( προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος “δεν αστειεύεται”). Αλλά και να εντείνει τη ρητορική του κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καταγγέλοντας τη Δύση ως ψεύτρα και αναξιόπιστη.
  • Το Economist, με τη σειρά του, ανέφερε ότι ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε νέα πνοή και μια νέα αίσθηση σκοπού, επείγουσας ανάγκης και ενότητας, στο ΝΑΤΟ, “κάποιος ξέχασε να το πει στον Ερντογάν”. Το έγκυρο περιοδικό αναφέρθηκε εκτενώς στα παζάρια του προκειμένου να άρει το βέτο του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και στο γεγονόες ότι πυροδότησε εντάσεις με την Ελλάδα,μέλος της συμμαχίας. Μερικοί ειδήμονες, στη Δύση αλλά και στην Τουρκία, συζητούν για άλλη μια φορά εάν το ΝΑΤΟ και η Τουρκία πρέπει να χωρίσουν τους δρόμους τους, επεσήμανε ο Economist.
  • Το Bloomberg θεωρεί ότι οι επόμενοι μήνες της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία θα είναι δύσκολοι για εχθρούς και φίλους:“Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι της Άγκυρας, μαζί με τους ίδιους τους Τούρκους, ίσως θα πρέπει να δέσουν τις ζώνες ασφαλείας τους εν όψει της  αναταραχής που θα προκαλέσει ο Ερντογάν (για εσωτερικούς λόγους) στην 12 μηνών προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμη περισσότερο κύλισμα στη “λάσπη” και αντιφατικότητα από τον Ερντογάν, ακριβώς τη στιγμή που θα χρειάζονταν περισσότερο τη συνεργασία του για τον περιορισμό του ρωσικού τυχοδιωκτισμού.
  • Με ελάχιστες προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης που να μπορεί να προλάβει να επηρεάσει τις εκλογές του 2023, ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να υποστηρίξει την επανεκλογή του. Όλα τα πρώιμα σημάδια δείχνουν ότι θα βουτήξει με πάθος στο εγχειρίδιο του παλιού καλού λαϊκιστή, κάνοντας έκκληση στον εθνικιστικό σωβινισμό στο εσωτερικό και προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους για την ύπαρξη ξένων εχθρών – πραγματικών και φανταστικών (ανάμεσα στους οποίους και η Ελλάδα) επισημαίνει το Bloomberg.
  • Μέσω ενός εκτενούς άρθρου, οι New York Times, ανέλυσαν πως η Τουρκία υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια χώρα που προκαλεί συνεχώς προβλήματα εντός του ΝΑΤΟ με αφορμή τις πρόσφατες ενστάσεις του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Οι ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την περίπτωση Ερντογάν πυκνώνουν και οι παραινέσεις του έγκυρου και παρεμβατικού Αμερικανικού Τύπου προς τον Λευκό Οίκο να απομονωθεί ως σύμμαχος ή ακόμα και να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, αποτυπώνουν το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που επικρατεί σήμερα για την Άγκυρα, έστω και αν ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Ερντογάν να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να πείσει το Κογκρέσο να “ξεμπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr