Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη χαρακωμάτων για το οχυρό της

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της κομματικής εφημερίδας  Αυγή, ήταν θυελλώδης και επιβεβαίωσε πως ενόψει συνεδρίου οι παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών των τάσεων θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στο κόκκινο.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφαση για τη συνέχιση της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου, που χαρακτηρίστηκε και πολιτική, έδειξε πως είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο Νίκος Φίλης ήταν το πρόσωπο που συγκρούστηκε περισσότερο με την προεδρική ομάδα.

Ο άτυπος ρόλος του Νίκου Φίλη 

Και το τελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις του, ο τομεάρχης Παιδείας, για κάποιους, φαίνεται να παίρνει τη σκυτάλη του άτυπου επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συνεχής επαναφορά της πρότασής του για τοποθέτηση επιτροπής που θα περνά από το μικροσκόπιο τις ενέργειες της διοίκησης της «Αυγής» προκάλεσε μεγάλες εντάσεις. Αρκετοί του αναγνώρισαν την ευαισθησία που έχει στο θέμα λόγω της θητείας του επί σειρά ετών στη διεύθυνση της εφημερίδας.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), φέρεται να πρότεινε πρώτος σε αυτό το εγχείρημα να είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Aλλοι, ωστόσο τον χαρακτήρισαν προκλητικό κατηγορώντας τον πως επιθυμεί ακόμα και να ελέγξει τις απολύσεις που θα γίνουν.

Είναι γεγονός πως το τρίγωνο Φίλη, Γεροβασίλη, Τζανακόπουλου άναψε φωτιές στη συνεδρίαση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Έλεος Νίκο! 

«Eλεος Νίκο. Το έχουμε εξαντλήσει. Το θέμα έχει λήξει. Σταμάτα να επανέρχεσαι και να προκαλείς», φέρεται να του είπε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με άλλες πηγές της “Κ”, τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν ο κ. Φίλης έκανε λόγο για μια «αδίστακτη ηγετική ομάδα» στη βάση πως η «Αυγή» θα πρέπει να είναι μια εφημερίδα συμπεριληπτική και όχι απλώς προέκταση των κομματικών δελτίων Τύπου.

Τη σκυτάλη πήρε ο Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος μαζί με την Oλγα Γεροβασίλη συγκρούστηκε σε υψηλούς τόνους με τον πρώην υπουργό Παιδείας. «Απαράδεκτο να προσβάλεις με αυτόν τον τρόπο συντρόφους», του απάντησε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί επέλεξε ο Τσίπρας τη συνέχιση της έκδοσης 

Οι καλά γνωρίζοντες τις ισορροπίες στην Κουμουνδούρου εξηγούν πως πέρα από το κύμα συμπαράστασης στα social media, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν ένας από τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να καταφύγει σε μια συνθετική πρόταση και να μην προχωρήσει στην αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», παρά το γεγονός ότι διέθετε την πλειοψηφία.

Στην πορεία της συζήτησης, άλλωστε με παραίτηση από τη θέση του απείλησε και το μέλος της διοίκησης Γιάννης Δρόσος, στην περίπτωση που γινόταν δεκτή η πρόταση για επιτροπή που θα τσεκάρει τη διοίκηση.

Τη λύση της εξυγίανσης και των απολύσεων και όχι του λουκέτου είχε προκρίνει και ο Νίκος Βούτσης στον «καφέ» της Τετάρτης που προηγήθηκε του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το plan B

Με αυτά τα δεδομένα από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης η διοίκηση (Αρβανίτης, Δρόσος) ετοίμασε το plan B.

Στο πλευρό του ο κ. Τσίπρας είχε έτσι και αλλιώς από την πρώτη στιγμή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην «Ομπρέλα» παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν διασπασμένοι -και ο Δ. Βίτσας φέρεται να διαχώρισε τη θέση του από τον Ν. Φίλη στο τέλος της συνεδρίασης- αισθάνονται δικαιωμένοι από την κατάληξη. Oτι η εξυγίανση, δηλαδή θα γίνει σε καθεστώς λειτουργίας του φύλλου.

Oσα ακούστηκαν, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Π.Σ. είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί για τις αργομισθίες που ακόμα υπάρχουν.

Στις 31 Μαρτίου το Συνέδριο

Το συνέδριο κλείδωσε για τις 31 Μαρτίου και η ημερομηνία αυτή φαίνεται να είναι κομβική για τον Αλέξη Τσίπρα. Κατ’ αρχάς η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αποτυπώσει τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2016 Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, Ξανθός, Δραγασάκης, Σκουρλέτης, Πολάκης, Παππάς, Δούρου, Ρήγας συμπλήρωναν τη δεκάδα των πρώτων σε ψήφους.

Στο πολιτικό πεδίο, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως μέχρι τότε το κόμμα θα έχει πάρει μια καλή δημοσκοπική ανάσα εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, όπως ισχυρίζονται,  αλλά και από το κύμα της ακρίβειας που αδυνατεί ήδη να ελέγξει.

Σε αυτό το χρονικό σημείο θα έρθει η κορυφαία κομματική διαδικασία που παραδοσιακά δρα συσπειρωτικά και δίνει μια επιπλέον ώθηση.

Το στοίχημα, η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορεί να κοιτά στο τέλος της άνοιξης από σχετικά κοντινή απόσταση τη Ν.Δ. δεν είναι εύκολο, ωστόσο στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι ρεαλιστικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr