Ο φωτογράφος του περιοδικού TIME, Κρίστοφερ Λι, έχει εργαστεί σε «θερμά σημεία» στη Μέση Ανατολή και στην κεντρική Ασία, ωστόσο, όταν οι διαδηλωτές οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου ο ίδιος ομολογεί ότι ήταν η πρώτη φορά «που φοβήθηκα τόσο πολύ για την προσωπική μου ασφάλεια».

Ο Λι ακολούθησε τον εξαγριωμένο όχλο μεσα στο κτίριο του Καπιτωλίου, προσπαθώντας να περάσει και ο ίδιος ως διαδηλωτής και κατάφερε να τραβήξει μερικές δραματικές φωτογραφίες από την καταστροφική μανία των «τραμπιστών» προτού γίνει αντιληπτός και αρχίσει να φοβάται για την ίδια τη ζωή του.

Παρακολουθώντας τη διαδήλωση από την αρχή της, ο Λι σημειώνει με νόημα ότι η αστυνομία ήταν εντελώς απροετοίμαστη για την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, καθώς, όπως αποτυπώθηκε και σε άλλα media, υπήρξαν περιπτώσεις που μόνο ένας αστυνομικός κλήθηκε να τα βάλει με όχλο χωρίς μάσκες και χωρίς έλεγχο.

Ο Λι σημείωσε, επίσης, και το μίσος των διαδηλωτών προς τα ΜΜΕ, καθώς κατέστρεψαν κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, έφτιαξαν αγχόνη με καλώδια και έγραψαν σε τοίχους «σκοτώστε τα media». Ο Λι παραδέχθηκε ότι ήταν η πρώτη φορά στις ΗΠΑ που βρέθηκε σε τόσο επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Σχολιάζοντας τις εικόνες καταστροφής και χάους που βίωσε, ο Λι υπογράμμισε «πόσο εύθραυστη είναι η κοινωνία και η δημοκρατία μας». «Έχω δουλέψει σε αποσταθεροποιημένες χώρες και νομίζω ότι πολλοί Αμερικανοί υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα αυτών των χωρών» με τα επεισόδια της Τετάρτης, είπε.

Τόνισε, δε, ότι «αυτό δεν συνέβη λόγω δύο tweets ή μιας διαδήλωσης. Αυτό ετοιμαζόταν σταδιακά. Και νομίζω ότι όποιος λέει “α, δεν περίμενα να συμβεί” ή “ποτέ δεν πίστευα ότι θα συμβεί”, απλώς δεν προσέχει τι συμβαίνει γύρω του».

Πηγή: economico.gr