Τι αποκαλύπτει Αμερικανική Έκθεση για την Τουρκία

Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου εξέδωσε ειδική έκθεση για την Τουρκία, η οποία καλύπτει μία περίοδο μέχρι την περασμένη εβδομάδα, -εστάλη στους βουλευτές και τους γερουσιαστές στις 17 Δεκεμβρίου.

H έκθεση, την οποία αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου ( OPEN, HellasJournal.gr),  αναφέρεται διεξοδικά στα σημερινά πολλαπλά προβλήματα της χώρας, στη διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και τη νομισματική κρίση της Τουρκίας.

Πολλοί παρατηρητές, όπως σημειώνεται στην έκθεση, εκφράζουν ανησυχίες για την -σε μεγάλο βαθμό- αυταρχική διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου. Και τονίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η οικονομία της Τουρκίας.

Μια συνεχιζόμενη νομισματική κρίση που επιταχύνθηκε στα τέλη του 2021 έχει επιδεινώσει ορισμένα υπάρχοντα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα, προκαλώντας μεγάλη εγχώρια ανησυχία.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος που την αποκάλυψε, εκτιμά ότι η σημαντική αυτή έκθεση, θα δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις καθώς στην πραγματικότητα δείχνει και προς μία νέα σχέση της Αμερικής με την Τουρκία, μακριά από τη Δύση.

Απίθανο να ανταποκριθεί στο αίτημα για πρόωρες εκλογές 

Η έκθεση προβλέπει ότι ο Ερντογάν είναι απίθανο να ανταποκριθεί στην έκκληση των πολιτικών της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η έκθεση του Κογκρέσου αναφέρει ότι εάν η οικονομική αναταραχή πυροδοτήσει εγχώρια αστάθεια, το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πιθανότητα την καθυστέρηση των εκλογών.

Επιπλέον, ορισμένοι παρατηρητές συζητούν εάν θα μπορούσαν να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό τον Ερντογάν ή εάν οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου θα ψήφιζαν πραγματικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υγεία του Ερντογάν και η αγορά των S-400

Ξεχωριστά, ορισμένες πηγές αμφισβήτησαν την υγεία του Ερντογάν, σημειώνει η αμερικανική έκθεση.

Για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, οι αναλυτές του Κογκρέσου γράφουν ότι η απόκτηση τους από την Τουρκία είχε σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οδηγώντας στην απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα των F-35.

Όπως αναφέρει,  το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις σχέσεις σχετικά με τους S-400 θα μπορούσε να αποτρέψει τις πωλήσεις όπλων από τη Δύση στην Τουρκία. Γράφουν ότι στα τέλη του 2021, η Τουρκία ζήτησε νέα F-16, αλλά ορισμένα μέλη του Κογκρέσου αντιτίθενται σε αυτήν την αγορά εν μέρει λόγω του προβλήματος με τους S-400.

Όπως σημειώνουν, εάν η Τουρκία δεν μπορεί να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών της, θα στραφεί στη Ρωσία ή σε άλλους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Εάν η Τουρκία μεταβεί σε ρωσικές πλατφόρμες όπλων, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να παραμείνει στενά ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιεί η έκθεση.

Οι προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο 

Αναφορικά με τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, σημειώνει ότι έχουν επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της με αρκετές χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διερευνήσουν εναλλακτικές ρυθμίσεις για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στην Τουρκία, γράφει η αμερικανική έκθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr