ΚΙΝΑΛ: Tι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την μάχη ηγεσίας

Οι δημοσκοπήσεις που μετρούν εσωκομματικές εκλογές έχουν πάντα αυξημένο ρίσκο. Διότι δεν έχουν προσδιορισμένο εκλογικό σώμα, και διότι επίσης – σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το Κίνημα Αλλαγής – δεν έχουν καν ακόμη την οριστική λίστα των υποψηφίων και διεκδικητών της ηγεσίας.

Παρά ταύτα, οι τελευταίες μέρες στην Χαριλάου Τρικούπη ήταν ημέρες δημοσκοπικού πυρετού, με τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις  να έχουν μπει στο μικροσκόπιο των προεκλογικών και πολιτικών αναλύσεων.

Οι τρεις αυτές δημοσκοπήσεις άφησαν το επιτελείο της προέδρου Φώφης Γεννηματά με… μισά χαμόγελα: Μόνον η μία εξ αυτών, εκείνη της MRB, δείχνει την νυν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να προηγείται καθαρά εν όψει της εσωκομματικής εκλογής του Νοεμβρίου , ενώ οι άλλες δύο φέρνουν πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο – στην μία με ευρεία διαφορά, και στην άλλη να δίνει μάχη με τον Νίκο Ανδρουλάκη αφήνοντας στην τρίτη θέση την Φώφη Γεννηματά.

Η δημοσκόπηση της MRB

Αναλυτικά, η δημοσκόπηση της MRB  δείχνει ότι η Φώφη Γεννηματά είναι πρώτη στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, για την ηγεσία του κόμματος, συγκεντρώνοντας μάλιστα ποσοστό 29,9% στο σύνολο των ερωτηθέντων. Ακολουθούν με ποσοστό 20% ο Ανδρέας Λοβέρδος και με 12,7% ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το 6,9% επιθυμεί κάποιον άλλο και περίπου τρεις στους δέκα (30,4%) δεν παίρνουν θέση.

Ειδικά μεταξύ των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής το 2019, η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό 56,7% και ο Ανδρέας Λοβέρδος 24,3%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης 15,9%.

Opinion Poll: Ισχυρό ρεύμα υπέρ Λοβέρδου

Η εικόνα αυτή ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη που έδειξε στο τέλος Μαίου η δημοσκόπηση της Opinion Poll δίνοντας ισχυρό προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου έναντι όλων των αντιπάλων του.

 Ο Ανδρέας Λοβέρδος σύμφωνα με αυτή την έρευνα έχει προβάδισμα σε όλα τα κοινά, δηλαδή στο σύνολο της κοινής γνώμης, , στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστά 27,3% , 37,1% και 38,8% αντίστοιχα.

Η διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος της Κεντροαριστεράς είναι μεγάλη, καθώς στην κοινή γνώμη δεύτερη έρχεται η Φώφη Γεννηματά με 15% και ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης με 11.5%, ο Παύλος Γερουλάνος με 8.7% και ο Χάρης Καστανίδης με 6.7%.

Στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ περνάει στην δεύτερη θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούν, Φώφη Γεννηματά με 19.7%, Παύλος Γερουλάνος με 9.1% και Χάρης Καστανίδης με 3.8%.

Το Τhe Point: Μάχη Λοβέρδου με Ανδρουλάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η δημοσκόπηση της εταιρίας «To The Point» που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Μακεδονία»: Φέρνει και πάλι πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη αυτή την φορά να ακολουθεί και την σημερινή πρόεδρο να τερματίζει τελευταία μεταξύ των τριών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει το 33,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης το 32,5% και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η κ. Γεννηματά (16,6%). Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 3,8%.

Στην έρευνα συμμετείχαν όσοι δήλωναν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ.

Ειδική αξία έχουν και τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η βάση του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος).

“Οχι” σε συνεργασία ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητά να μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση), γενικά η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως απορριπτική ( μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό – 2,3% – θέλει συνεργασία με “κόκκινες γραμμές” το σεβασμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης).

Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι της ΝΔ αφού το 20,9% θέλει “οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ” και το 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, με “κόκκινες γραμμές” το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr