Τι δείχνουν 4 δημοσκοπήσεις για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερις δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες – Kάπα Research, MRB, Metron Analysis, Pulse – και όλες συγκλίνουν σε πέντε σημεία:

  • Η κυβέρνηση υφίσταται σχετική φθορά, αλλά είναι φθορά διαχειρίσιμη. Διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύει απόθεμα πολιτικής ασφάλειας και, κυρίως, επιδεικνύει υψηλό πολιτικό κεφάλαιο προσωπικά του πρωθυπουργού.
  • Η φθορά των κυβερνητικών ποσοστών οφείλεται κυρίως στους χειρισμούς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας – χειρισμούς, που η αποδοχή τους δεν έχει καμία σχέση με τα συντριπτικά ποσοστά της περασμένης άνοιξης. Στην δημοσκόπηση της MRB, για παράδειγμα, οι αρνητικές και θετικές απόψεις είναι απολύτων μοιρασμένες – 48% έναντι 48% – ενώ την άνοιξη οι θετικές γνώμες έφθαναν στο θεαματικό 91%.
  • Πρώτη αγωνία των πολιτών αυτή την στιγμή είναι η υγειονομική κρίση, αλλά στο βάθος καραδοκεί η οικονομία. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι δίνει προβάδισμα 17 μονάδων στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει όμως και ότι μόλις ένας στους 10 ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στην οικονομία.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην επωφελείται ούτε από την φθορά της κυβέρνησης, ούτε από την αγωνία των πολιτών για την πανδημία. Σε κάποια σημεία μπορεί η κριτική του να ταυτίζεται με εκείνη της κοινωνίας – π.χ. στην ενίσχυση του ΕΣΥ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς -, αλλά δεν πείθει ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική διακυβέρνησης.
  • Εάν γινόντουσαν εκλογές αύριο μπορεί και να κρινόντουσαν στην αδιευκρίνιστη ψήφο: Και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» – η δεξαμενή αναποφάσιστων, αδιευκρίνιστης ψήφου, αποχής – εκτείνεται από το 15% έως και το 25%. Στην δημοσκόπηση της MRB η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 20%, στην Κάππα Research βρίσκεται στο 18,1%, ενώ στην Pulse είναι στο 10,3% και σ΄αυτό προστίθεται ένα επιπλέον 6,6% δηλώνει ότι θα επιλέξει αποχή, κι ένα 6,5% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό.

Το κρίσιμο πολιτικό εξάμηνο

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές αυτό που αναλύεται και στα κομματικά επιτελεία: Το κρίσιμο πολιτικό διάστημα θα είναι το επόμενο εξάμηνο, όταν τελειώσει – με την έλευση του εμβολίου – η πανδημία η καθοριστική μάχη θα δοθεί στην οικονομία, και το μεγάλο «στοίχημα» θα είναι η ταχεία έλευση και αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακριβώς σ’ αυτό το μεταίχμιο στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ισχυρές πιθανότητες σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να «καεί» η απλή αναλογική.

Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει διπλές κάλπες μόλις βρει «φωτεινό» πολιτικό διάδρομο – όταν, δηλαδή, θα έχει ελεγχθεί η υγειονομική κρίση και θα μπορεί να καταθέσει ουσιαστική αναπτυξιακή και οικονομική πρόταση στηριζόμενο και στο «σχέδιο Μάρσαλ» των Βρυξελλών.

Η ΝΔ και τα σενάρια για διπλές κάλπες

Στην Νέα Δημοκρατία λένε ότι η συζήτηση για εκλογές είναι «απαγορευμένη» μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εν μέσω διπλής – υγειονομικής και οικονομικής – κρίσης.

Και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, ωστόσο, υπάρχουν πλευρές που υποστηρίζουν ότι, με δεδομένη την ευρεία δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν πρέπει να χαθεί και «η δεύτερη ευκαιρία» για μια καθαρή πολιτική τετραετία, έξω πια από την κρίση της πανδημίας.

Κατά την συγκεκριμένη άποψη, η πρώτη ευκαιρία ήταν το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση έβγαινε νικήτρια από το πρώτο κύμα της υγειονομικής απειλής. Με την ίδια λογική, θεωρούν πως όταν έρθει το εμβόλιο του κορονοϊού και κλείσει ο κύκλος της κοινωνικής αγωνίας, θα είναι η καλύτερη στιγμή για να ζητηθεί ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Με αυτό το σκεπτικό, κάποιοι – εντός και εκτός ΝΔ – έσπευσαν να συνδέσουν την χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι «τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας» με τις πολιτικές εξελίξεις. Και να δείξουν πιθανές κάλπες τον Ιούλιο – ενδεχομένως και στην επέτειο των δύο χρόνων από την νίκη της ΝΔ.

Πηγή: economico.gr