Γλυκά Νερά

Άμεσα αντανακλαστικά στο ειδεχθές έγκλημα που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία δείχνει η κυβέρνηση με τις δύο πρωτοβουλίες που ανέλαβε άμεσα : Την επικήρυξη με 300.000 των στυγνών δολοφόνων αλλά και την προαναγγελία χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν άμεσα ότι τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά ήταν τέτοια που προκάλεσε σοκ και συγκίνηση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, από χθες, κατακλύστηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας από πολίτες -ψηφοφόρους του κόμματος που εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους, ζητώντας μεγαλύτερη αυστηρότητα στην αντιμετώπιση των ειδεχθών δολοφόνων.

Επιπρόσθετα, από τις πρώτες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να επενδύσει πολιτικά πάνω στη συγκλονιστική αυτή υπόθεση με τη δολοφονία, με φρικτό τρόπο, μιας εικοσάχρονης μητέρας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η φιλελεύθερη παράταξη διαχρονικά, αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικότερα, επενδύουν στα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών, κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ευρεία και άμεση αντίδραση της πολιτείας, προκειμένου να σταλεί το σωστό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Το σχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών

Την αυστηροποίηση έκτισης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα θα προταθεί προς την Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα, με αφορμή της δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά, όπως χθες γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης η πρόταση θα περιλαμβάνει έκτιση στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής, από τα 2/5 που είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας επ’ αφορμής του ειδεχθούς εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, το οποίο την Τρίτη 11 Μαΐου συγκλόνισε την κοινή γνώμη, γνωστοποίησε ότι θα προταθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα η έκτιση ποινής στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής – από τα 2/5 που είναι σήμερα, για τις περιπτώσεις παρομοίων ειδεχθών εγκλημάτων (σημειώνεται ότι τα 4/5 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης αντιστοιχούν σε 20 χρόνια κάθειρξης).

«Προωθούμε μια αυστηροποίηση της ποινής που ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα 

Για κυοφορούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έκανε λόγο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το οποίο χαρακτήρισε «φρικιαστικό», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι προβλέπονται ποινές ισοβίων για εγκλήματα σαν αυτό.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Κώτσηρας δήλωσε ότι «προβληματιζόμαστε για κάθε κενό του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να προβλέπεται η μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα».

Τόνισε πως λειτουργεί η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, εντοπίζει τα κενά, θα παραδώσει το σχετικό πόρισμα, για να ξεκινήσει η διαβούλευση και τον Ιούνιο να ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές.

Αξιολογούνται ζητήματα με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα προβλέπονται ποινές ανάλογες της σοβαρότητας κάθε εγκλήματος, είπε ο Γ. Κώτσηρας.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση με αναλογικότητα του εγκλήματος, ενώ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο για να έχουν χρόνο και διάρκεια αφού η κοινωνία εξελίσσεται και μαζί της και το έγκλημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr